Rogale Czekoladowe

Rogale Czekoladowe

 

Te niezwykłe, mocno czekoladowe Rogale są niesamowicie miękkie, gdyż w przeciwieństwie do klasycznych rogalików wykonane są z ciasta Brioche z dodatkiem kakao. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub jako słodka przekąska dla całej rodziny. Polecam gorąco do wypróbowania.


Kaloryczność potrawy w jednym rogalu (ok 98 g): 365 kcal

W tym: Białka 10.40 g | Tłuszcze 16.46 g | Węglowodany 40.31 g (w tym cukry 9.19 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 Składniki:

 

- 225 g mąki orkiszowej jasnej typu 650

- 225 g mąki typu 00

- 50 g gorzkiego kakao

- 100 g cukru

- 2 jajka

- 200 ml mleka

- 80 g miękkiego masła

- 15 g świeżych drożdży

- 1 łyżeczka aromaty waniliowego

- ½ łyżeczki soli

 

 

Dodatkowo:

 

- ulubiony krem do nadzienia np.: Nutella, krem orzechowy, migdałowy lub ulubiona konfitura

- 100 ml ciepłego mleka do posmarowania

- garść posiekanych orzechów

 

 

Przygotowanie:

 

Mleko podgrzać do ok 40°C. Dodać do niego 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru oraz pokruszone drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min, aby drożdże podjęły pracę.

Do misy miksera przesiać obie mąki i kakao. Dodać pozostałą część cukru, cukier waniliowy, jajka, sól i wymieszać drewniana łyżką. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn. W mikserze założyć hak do wyrabiania ciasta i rozpocząć proces wyrabiania. Po ok 5 min dodać miękkie masło i wyrabiać przez jeszcze ok 10-15 min aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.

Ciasto przełożyć na blat i uformować z niego kulę. 

Następnie uformowaną kulę przełożyć do dużej miski posmarowanej cienka warstwą oleju, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3 godziny lub do podwojenia objętości. Ciasto można także wstawić do piekarnika podgrzanego do ok 40°C.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je z powrotem na lekko oprószony mąką blat lub stolnicę i rozwałkować na duży okrąg o grubości ok ½ cm. 

Okrąg podzielić na ok 12 równych trójkątów i na środku podstawy każdego trójkąta zrobić małe nacięcie o długości ok 1½ cm. 

Nakładać na trójkąty dużą łyżkę ulubionego nadzienia (u mnie był to krem z migdałów), a następnie zwijać trójkąty zaczynając od podstawy w kierunku końcówki. 

Uformować na kształt półksiężyca i układać rogale na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę z rogalami ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 1 h do powtórnego wyrastania.


Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180°C (górna/dolna grzałka).

Każdego rogalika posmarować ciepłym mlekiem i posypać ulubionymi posiekanymi orzechami.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec rogale przez 20 min.

Po upieczeniu wyjąć blachę na blat i pozostawić rogale do ostygnięcia.







Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty