Rogale Czekoladowe
Rogale Czekoladowe
Te
niezwykłe, mocno czekoladowe Rogale są niesamowicie miękkie, gdyż w
przeciwieństwie do klasycznych rogalików wykonane są z ciasta Brioche z dodatkiem
kakao. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub jako słodka przekąska dla całej
rodziny. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w
jednym rogalu (ok 98 g): 365 kcal
W tym: Białka 10.40 g
| Tłuszcze 16.46 g | Węglowodany 40.31 g (w tym cukry 9.19 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 225 g mąki orkiszowej
jasnej typu 650
- 225 g mąki typu 00
- 50 g gorzkiego kakao
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 80 g miękkiego masła
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka aromaty waniliowego
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- ulubiony krem do
nadzienia np.: Nutella, krem orzechowy, migdałowy lub ulubiona konfitura
- 100 ml ciepłego mleka
do posmarowania
- garść posiekanych
orzechów
Mleko podgrzać do ok 40°C. Dodać do niego 1 łyżkę mąki,
1 łyżkę cukru oraz pokruszone drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na
ok 15 min, aby drożdże podjęły pracę.
Do misy miksera przesiać obie mąki i kakao. Dodać
pozostałą część cukru, cukier waniliowy, jajka, sól i wymieszać drewniana
łyżką. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn. W mikserze założyć hak do wyrabiania
ciasta i rozpocząć proces wyrabiania. Po ok 5 min dodać miękkie masło i wyrabiać
przez jeszcze ok 10-15 min aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Ciasto przełożyć na blat i uformować z niego kulę.
Następnie uformowaną kulę przełożyć do dużej miski posmarowanej cienka warstwą
oleju, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok
3 godziny lub do podwojenia objętości. Ciasto można także wstawić do piekarnika
podgrzanego do ok 40°C.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je z powrotem na lekko oprószony mąką blat lub stolnicę i rozwałkować na duży okrąg o grubości ok ½ cm.
Okrąg podzielić na ok 12 równych trójkątów i na środku podstawy każdego trójkąta zrobić małe nacięcie o długości ok 1½ cm.
Nakładać na trójkąty dużą łyżkę ulubionego nadzienia (u mnie był to krem z migdałów), a następnie zwijać trójkąty zaczynając od podstawy w kierunku końcówki. Uformować na kształt półksiężyca i układać rogale na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Blaszkę z rogalami ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 1 h do powtórnego wyrastania.Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180°C (górna/dolna grzałka).
Każdego rogalika posmarować ciepłym mlekiem i posypać ulubionymi
posiekanymi orzechami.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec rogale
przez 20 min.
Po upieczeniu wyjąć blachę na blat i pozostawić rogale
do ostygnięcia.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz