Risotto z Boczkiem i Warzywami (Cook4me Tefal - Multicooker)
Risotto z Boczkiem i Warzywami
(Cook4me
Tefal - Multicooker)
Zapraszam w podróży do północnej
części Włoch, gdzie tradycyjne smaki i aromaty spotykają się w jednym niezwykle
apetycznym daniu. Kremowe Risotto z warzywami i aromatyczną nutą wędzonego
boczku to nie tylko wyjątkowy pod względem smaku przepis, ale także proste i
szybkie w przygotowaniu danie. Idealne na obiad, lunch lub sycącą kolację. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Przepis do przygotowania w
urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128
Kaloryczność potrawy w 100 g: 119 kcal
W tym: Białka 3.35 g | Tłuszcze 6.01 g | Węglowodany 10.80
g (w tym cukry 1.55 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- ok 300 g ryżu do risotto
- 300 g wędzonego surowego boczku
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 pomarańczowa papryka
- 1 żółta papryka
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 125 ml białego półwytrawnego lub wytrawnego wina
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała puszka zielonego groszku
- 800 ml bulionu warzywnego
- 50 g tartego parmezanu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
Wszystkie
papryki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne a następnie pokroić w drobna
kostkę.
Boczek pokroić
w małą kostkę.
Urządzenie
włączyć na tryb ŚREDNIE PODSMAŻANIE i podsmażyć/wytopić w suchej misie boczek
na rumiany kolor.
W tym czasie obrać i posiekać w drobną kostkę dwie czerwone cebule. Dodać je do wytopionego
boczku i smażyć aż cebulka nabierze lekko złotego koloru.
Kukurydzę i groszek odcedzić na
sitku z zalewy.
Do misy wlać bulion. Dodać wszystkie
przyprawy oraz odsączoną kukurydzę z groszkiem. Ponownie wymieszać.
Zamknąć pokrywę urządzenia i uruchomić program GOTOWANIE POD
CIŚNIENIEM (Wysokie ciśnienie) ustawiając czas gotowania na 10 min.
Po tym czasie ostrożnie
otworzyć urządzenie i dodać starty parmezan. Całość dokładnie wymieszać i od
razu podawać na ciepło.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz