Risotto z Boczkiem i Warzywami (Cook4me Tefal - Multicooker)

Risotto z Boczkiem i Warzywami

(Cook4me Tefal - Multicooker)

 

Zapraszam w podróży do północnej części Włoch, gdzie tradycyjne smaki i aromaty spotykają się w jednym niezwykle apetycznym daniu. Kremowe Risotto z warzywami i aromatyczną nutą wędzonego boczku to nie tylko wyjątkowy pod względem smaku przepis, ale także proste i szybkie w przygotowaniu danie. Idealne na obiad, lunch lub sycącą kolację. Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 119 kcal

W tym: Białka 3.35 g | Tłuszcze 6.01 g | Węglowodany 10.80 g (w tym cukry 1.55 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- ok 300 g ryżu do risotto

- 300 g wędzonego surowego boczku

- 1 czerwona papryka

- 1 zielona papryka

- 1 pomarańczowa papryka

- 1 żółta papryka

- 2 czerwone cebule

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 125 ml białego półwytrawnego lub wytrawnego wina

- 1 mała puszka kukurydzy

- 1 mała puszka zielonego groszku

- 800 ml bulionu warzywnego

- 50 g tartego parmezanu

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- ½ łyżeczki słodkiej papryki

- ¼ łyżeczki ostrej papryki

 

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie papryki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne a następnie pokroić w drobna kostkę.

Boczek pokroić w małą kostkę.

Urządzenie włączyć na tryb ŚREDNIE PODSMAŻANIE i podsmażyć/wytopić w suchej misie boczek na rumiany kolor.

W tym czasie obrać i posiekać w drobną kostkę dwie czerwone cebule. Dodać je do wytopionego boczku i smażyć aż cebulka nabierze lekko złotego koloru. 

Następnie dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, pokrojone w drobną kostkę papryki oraz suchy ryż do Risotto i wymieszać. Smażyć całość przez ok 5 min. Po tym czasie wlać 125 ml białego wina i dusić całość przez 3 min aż alkohol odparuje.

Kukurydzę i groszek odcedzić na sitku z zalewy.

Do misy wlać bulion. Dodać wszystkie przyprawy oraz odsączoną kukurydzę z groszkiem. Ponownie wymieszać.

Zamknąć pokrywę urządzenia i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM (Wysokie ciśnienie) ustawiając czas gotowania na 10 min.

Po tym czasie ostrożnie otworzyć urządzenie i dodać starty parmezan. Całość dokładnie wymieszać i od razu podawać na ciepło.




Smacznego

Komentarze

Popularne Posty