Racuchy z Jabłkami
Racuchy z Jabłkami
Racuchy
z Jabłkami - Bez Drożdży!
Gotowe
w mig! Racuchy z jabłkami to nie tylko przepyszne drugie śniadanie czy podwieczorek,
ale też idealne rozwiązanie, kiedy potrzebujesz czegoś słodkiego i szybkiego.
To danie doskonale nadaje się zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Polecam gorąco
do wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w
100 g: 120 kcal
W tym: Białka 3.82 g |
Tłuszcze 2.06 g | Węglowodany 20.94 g (w tym cukry 5.27 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 4 jabłka
- 400 ml mleka
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka aromatu
waniliowego
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- olej do smażenia
Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne a
następnie pokroić w drobną kostkę.
W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i sól.
W osobnej misce ubić jajka, a następnie dodać mleko i aromat
waniliowy.
Połączyć zawartość obu misek. Dokładnie, ale
jednocześnie delikatnie wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek a następnie
również delikatnie wmieszać pokrojone jabłka do ciasta.
Na patelni rozgrzać na średnim ogniu trochę oleju i na
kładąc niewielkie porcje ciasta smażyć racuchy po ok 2 min z obu stron na złoty kolor,
aż staną się puszyste i chrupiące.
Usmażone racuchy odkładać na talerz wyłożony kawałkiem
ręcznika papierowego, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Podawać na ciepło. Przed podaniem oprószyć cukrem
pudrem, cynamonem lub podawać z ulubionymi konfiturami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz