Racuchy z Jabłkami

Racuchy z Jabłkami

 

Racuchy z Jabłkami - Bez Drożdży!

Gotowe w mig! Racuchy z jabłkami to nie tylko przepyszne drugie śniadanie czy podwieczorek, ale też idealne rozwiązanie, kiedy potrzebujesz czegoś słodkiego i szybkiego. To danie doskonale nadaje się zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 120 kcal

W tym: Białka 3.82 g | Tłuszcze 2.06 g | Węglowodany 20.94 g (w tym cukry 5.27 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

  Składniki:

 

- 4 jabłka

- 400 ml mleka

- 2 jajka

- 300 g mąki pszennej

- 1 łyżka aromatu waniliowego

- 1 łyżka cukru

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- ½ łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 szczypta soli

- olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:

 

Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę.

W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

W osobnej misce ubić jajka, a następnie dodać mleko i aromat waniliowy.

Połączyć zawartość obu misek. Dokładnie, ale jednocześnie delikatnie wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek a następnie również delikatnie wmieszać pokrojone jabłka do ciasta.

Na patelni rozgrzać na średnim ogniu trochę oleju i na kładąc niewielkie porcje ciasta smażyć racuchy po ok 2 min z obu stron na złoty kolor, aż staną się puszyste i chrupiące.

Usmażone racuchy odkładać na talerz wyłożony kawałkiem ręcznika papierowego, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Podawać na ciepło. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, cynamonem lub podawać z ulubionymi konfiturami.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty