Placki Ziemniaczane

Placki Ziemniaczane

 

Placki Ziemniaczane - Smak Rodzinnej Tradycji. 

Placki ziemniaczane to prawdziwa polska klasyka a każdy ma swój ulubiony przepis. Niezależnie od preferencji, czy to chrupiące, czy delikatne i puszyste, placki te są po prostu nieodzownym elementem naszej kuchni. To danie proste, pożywne i uniwersalne, które zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. W naszej kulturze placki ziemniaczane można podać na wiele sposobów, z cukrem, kwaśną śmietaną lub jako doskonałą przekąskę do mięsnego gulaszu. Oto podstawowy przepis na tradycyjne placki ziemniaczane. Polecam gorąco do wypróbowania.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 94 kcal

W tym: Białka 3.00 g | Tłuszcze 1.03 g | Węglowodany 17.52 g (w tym cukry 0.81 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.  

Składniki:

 - 800 g obranych ziemniaków

- 2 do 3 łyżek mąki pszennej

- 1 cebula

- 2 jajka

- ½ łyżeczki soli

- ¼ łyżeczki pieprzu

- olej do smażenia


 

Przygotowanie:

 

Ziemniaki oraz cebule obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Następnie wymieszać i odcisnąć z nadmiaru soków. Można to zrobić w dłoniach lub wyłożyć na sito, z wierchu przykryć kawałkiem foli spożywczej i przycisnąć miską lub garnkiem napełnionym wodą.  

Do odciśniętych ziemniaków z cebula dodać jajka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, tworząc gładkie i zwarte ciasto.

Na patelni rozgrzać olej na średnim ogniu.

Na rozgrzaną patelnię wykładać porcje ciasta ziemniaczanego, formując z niego okrągłe placki o równej grubości.

Smażyć placki z obu stron na złoty kolor, aż staną się chrupiące i będą upieczone w środku.

Gotowe placki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Podawać gorące z ulubionym dodatkiem np.: kwaśną śmietaną i cukrem lub mięsnym gulaszem.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty