Placki Ziemniaczane
Placki Ziemniaczane
Placki Ziemniaczane - Smak Rodzinnej Tradycji.
Placki ziemniaczane to prawdziwa polska
klasyka a każdy ma swój ulubiony przepis. Niezależnie od preferencji, czy to
chrupiące, czy delikatne i puszyste, placki te są po prostu nieodzownym
elementem naszej kuchni. To danie proste, pożywne i uniwersalne, które zachwyci
zarówno dzieci, jak i dorosłych. W naszej kulturze placki ziemniaczane można
podać na wiele sposobów, z cukrem, kwaśną śmietaną lub jako doskonałą przekąskę
do mięsnego gulaszu. Oto podstawowy przepis na tradycyjne placki ziemniaczane. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w
100 g: 94 kcal
W tym: Białka 3.00 g |
Tłuszcze 1.03 g | Węglowodany 17.52 g (w tym cukry 0.81 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 800 g obranych ziemniaków
- 2 do 3 łyżek mąki
pszennej
- 1 cebula
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Ziemniaki oraz cebule obrać i zetrzeć na tarce z
drobnymi oczkami. Następnie wymieszać i odcisnąć z nadmiaru soków. Można to
zrobić w dłoniach lub wyłożyć na sito, z wierchu przykryć kawałkiem foli spożywczej
i przycisnąć miską lub garnkiem napełnionym wodą.
Do odciśniętych ziemniaków z cebula dodać jajka, mąkę,
sól i pieprz. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, tworząc gładkie i zwarte
ciasto.
Na patelni rozgrzać olej na średnim ogniu.
Na rozgrzaną patelnię wykładać porcje ciasta
ziemniaczanego, formując z niego okrągłe placki o równej grubości.
Smażyć placki z obu stron na złoty kolor, aż staną się
chrupiące i będą upieczone w środku.
Gotowe placki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym,
aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Podawać gorące z ulubionym dodatkiem np.: kwaśną
śmietaną i cukrem lub mięsnym gulaszem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz