Piernik Herbaciany

Piernik Herbaciany

 

Piernik Herbaciany to arcydzieło bez konieczności długotrwałego wyczekiwania czy dojrzewania. Jego miękkość i puszystość sprawiają, że wręcz rozpływa się w ustach, dostarczając niezapomnianej rozkoszy smakowej. Krem śmietanowy, który doskonale komponuje się z jego delikatnym wnętrzem, stanowi wisienkę na torcie. Co sprawia, że ten piernik wyróżnia się spośród innych? To nie tylko jego smak, ale przede wszystkim prostota i szybkość w przygotowaniu. To piernik, który może gościć w Twoim domu nie tylko podczas świąt. Jest po prostu idealny. Polecam gorąco do wypróbowania.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 377 kcal

W tym: Białka 5.44 g | Tłuszcze 24.38 g | Węglowodany 32.76 g (w tym cukry 20.99 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 
Składniki:

 

- 5 jajek

- 180 g cukru

- 250 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego

- 250 ml płynnego prawdziwego miodu

- 480 g mąki pszennej

- 20 g przyprawy do piernika

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 2 łyżki gorzkiego kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka aromatu rumowego

- 500 ml zaparzonej mocnej herbaty (polecam Herbatę ,,Czekolada z Malinami” - https://fiveoclock.eu/herbata-aromatyzowana-czekolada-z-malinami/)

 

Składniki na krem:

 

- 500 ml śmietanki kremówki 36%  

- 250 g serka Mascarpone

- 80 g cukru pudru

- 1 op. Śmietan-fixu

 

Dodatkowo:

 

- 100 g gorzkiej czekolady

- 150 g mlecznej czekolady

- 180 ml śmietanki kremówki 36 lub 30 %

- 2 garści blanszowanych migdałów w płatkach

 

 

Przygotowanie masy piernikowej:

 

Formę o wymiarach ok 35 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki) tak aby papier po bokach wystawał ponad formę na wysokość ok 3 cm (ciasto w trakcie pieczenia dość mocno wyrośnie).

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Zaparzyć 500 ml mocnej herbaty. Wystudzić. Do masy piernikowej potrzebne będzie 250 ml przestudzonej herbaty reszta będzie potrzebna do nasączenia blatów ciasta po upieczeniu. Jeśli używasz herbaty liściastej pamiętaj, aby po wystudzeniu przecedzić ja przez sitko usuwając fusy.

Żółtka oddzielić od białek.

Miód w razie potrzeby delikatnie podgrzać, aby miał płynną konsystencję.

W misie miksera umieścić przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, przeprawę do piernika oraz ½ porcji cukru. Wymieszać.

Następnie dodać płynny miód, olej, żółtka, aromat rumowy i 250 ml wystudzonej herbaty.

Całość zmiksować na gładką i jednolitą masę.

Białka ubić na sztywną piane z drugą ½ porcji cukru.

Ubitą pianę z białek delikatnie wmieszać łopatką do masy w przynajmniej dwóch turach.

Gotową masę przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piec przez ok 1½ h lub do tzw.: suchego patyczka. Po ok 1 h ciasto należy sprawdzać patyczkiem czy środek jest już upieczony a ciasto nie przykleja się do patyczka.

Po upieczeniu piernik wystudzić na blacie.

Gdy ciasto będzie już zimne przy pomocy ostrego noża odciąć górna, wybrzuszoną część ciasta, aby uzyskać równy blok.


Następnie powstały blok ciasta przeciąć wzdłuż na dwa równe blaty (jak w przypadku biszkoptu do toru).

 

Przygotowanie kremu:

 

W misie miksera umieścić mocno schłodzony serek Mascarpone i śmietankę. Zacząć ubijać na niskich obrotach stopniowo zwiększając obroty do najwyższych. Cukier wymieszać ze śmietan-fix’em i dodać do ubijanej masy. Miksować do momentu aż masa stanie się jednolita i gęsta a na jej wierzchu odznaczać się będą wyraźnie ślady łopatek miksera. Cały czas należy kontrolować proces ubijania, aby nie przebić kremu.

 

Przygotowanie końcowe:

 

Formę, w której pieczony był piernik umyć i osuszyć. Na dno formy włożyć pierwszy blat piernika i nasączyć go delikatnie herbatą.

Następnie na blacie rozprowadzić krem i wyrównać. Krem nakryć drugim piernikowym blatem, docisnąć i także nasączyć herbatą.

Całość na chwilę odstawić do lodówki i przygotować polewę.

Czekolady połamać na mniejsze kawałki lub posiekać nożem.

W garnuszku zagotować śmietankę. Następnie zdjąć garnek z palnika i do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę. Odczekać ok 3 min a następnie całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Do masy dodać blanszowane płatki migdałów i ponownie całość wymieszać.

Powstałą polewę od razu wylać na wierzch piernika i wyrównać.

Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc, aby polewa i krem dobrze stężały.

Podawać schłodzony.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty