Piernik Herbaciany
Piernik Herbaciany
Piernik
Herbaciany to arcydzieło bez konieczności długotrwałego wyczekiwania czy
dojrzewania. Jego miękkość i puszystość sprawiają, że wręcz rozpływa się w
ustach, dostarczając niezapomnianej rozkoszy smakowej. Krem śmietanowy, który
doskonale komponuje się z jego delikatnym wnętrzem, stanowi wisienkę na torcie.
Co sprawia, że ten piernik wyróżnia się spośród innych? To nie tylko jego smak,
ale przede wszystkim prostota i szybkość w przygotowaniu. To piernik, który może
gościć w Twoim domu nie tylko podczas świąt. Jest po prostu idealny. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w
100 g: 377 kcal
W tym: Białka 5.44 g |
Tłuszcze 24.38 g | Węglowodany 32.76 g (w tym cukry 20.99 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 5 jajek
- 180 g cukru
- 250 ml oleju
słonecznikowego lub rzepakowego
- 250 ml płynnego
prawdziwego miodu
- 480 g mąki pszennej
- 20 g przyprawy do
piernika
- 1 łyżeczka sody
oczyszczonej
- 2 łyżki gorzkiego
kakao
- 1 łyżeczka proszku do
pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
- 500
ml zaparzonej mocnej herbaty (polecam Herbatę ,,Czekolada z Malinami” - https://fiveoclock.eu/herbata-aromatyzowana-czekolada-z-malinami/)
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki kremówki
36%
- 250 g serka Mascarpone
- 80 g cukru pudru
- 1 op. Śmietan-fixu
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej
czekolady
- 150 g mlecznej
czekolady
- 180 ml śmietanki kremówki
36 lub 30 %
- 2 garści blanszowanych
migdałów w płatkach
Przygotowanie masy
piernikowej:
Formę o wymiarach ok 35 x 35 cm wyłożyć papierem do
pieczenia (spód i boki) tak aby papier po bokach wystawał ponad formę na wysokość
ok 3 cm (ciasto w trakcie pieczenia dość mocno wyrośnie).
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Zaparzyć 500 ml mocnej herbaty. Wystudzić. Do masy
piernikowej potrzebne będzie 250 ml przestudzonej herbaty reszta będzie
potrzebna do nasączenia blatów ciasta po upieczeniu. Jeśli używasz herbaty
liściastej pamiętaj, aby po wystudzeniu przecedzić ja przez sitko usuwając fusy.
Żółtka oddzielić od białek.
Miód w razie potrzeby delikatnie podgrzać, aby miał
płynną konsystencję.
W misie miksera umieścić przesianą mąkę, proszek do
pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, przeprawę do piernika oraz ½ porcji cukru.
Wymieszać.
Następnie dodać płynny miód, olej, żółtka, aromat rumowy
i 250 ml wystudzonej herbaty.
Całość zmiksować na gładką i jednolitą masę.
Białka ubić na sztywną piane z drugą ½ porcji cukru.
Ubitą pianę z białek delikatnie wmieszać łopatką do
masy w przynajmniej dwóch turach.
Gotową masę przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika
na środkową półkę. Piec przez ok 1½ h lub do tzw.: suchego patyczka. Po ok 1 h
ciasto należy sprawdzać patyczkiem czy środek jest już upieczony a ciasto nie
przykleja się do patyczka.
Po upieczeniu piernik wystudzić na blacie.
Gdy ciasto będzie już zimne przy pomocy ostrego noża odciąć
górna, wybrzuszoną część ciasta, aby uzyskać równy blok.
Następnie powstały blok ciasta przeciąć wzdłuż na dwa równe blaty (jak w przypadku biszkoptu do toru).
W misie miksera umieścić mocno schłodzony serek
Mascarpone i śmietankę. Zacząć ubijać na niskich obrotach stopniowo zwiększając
obroty do najwyższych. Cukier wymieszać ze śmietan-fix’em i dodać do ubijanej
masy. Miksować do momentu aż masa stanie się jednolita i gęsta a na jej
wierzchu odznaczać się będą wyraźnie ślady łopatek miksera. Cały czas należy
kontrolować proces ubijania, aby nie przebić kremu.
Przygotowanie końcowe:
Formę, w której pieczony był piernik umyć i osuszyć.
Na dno formy włożyć pierwszy blat piernika i nasączyć go delikatnie herbatą.
Następnie na blacie rozprowadzić krem i wyrównać. Krem
nakryć drugim piernikowym blatem, docisnąć i także nasączyć herbatą.
Całość na chwilę odstawić do lodówki i przygotować
polewę.
Czekolady połamać na mniejsze kawałki lub posiekać nożem.
W garnuszku zagotować śmietankę. Następnie zdjąć
garnek z palnika i do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę. Odczekać ok 3
min a następnie całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej
masy. Do masy dodać blanszowane płatki migdałów i ponownie całość wymieszać.
Powstałą polewę od razu wylać na wierzch piernika i
wyrównać.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej
na całą noc, aby polewa i krem dobrze stężały.
Podawać schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz