Mocno Wilgotne Muffinki Jogurtowe
Mocno Wilgotne Muffinki Jogurtowe
Oto
prosty przepis na zdecydowanie NAJLEPSZE Muffinki Jogurtowe z kawałkami
czekolady jakie kiedykolwiek jedliście. Muffinki są niesamowicie delikatne,
puszyste i mega wilgotne w środku i znikają w mgnieniu oka. Polecam gorąco do
wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w
100 g: 290 kcal
W tym: Białka 5.07 g |
Tłuszcze 13.51 g | Węglowodany 37.60 g (w tym cukry 14.04 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 330 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do
pieczenia
- 1 łyżeczka sody
oczyszczonej
- ½ szklanki groszków
czekoladowych lub posiekanej czekolady
- 2 jajka
- 250 g jogurtu
naturalnego
- 70 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżki syropu
klonowego
- 2 łyżki oleju
roślinnego
- 110 g masła
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do
pieczenia, sodę oczyszczoną i groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
W misie miksera zmiksować na jednolitą masę jajka, śmietanę,
aromat waniliowy, olej, syrop klonowy, roztopione masło oraz jogurt naturalny.
Następnie do zmiksowanej masy dodać suche składniki i delikatnie a jednocześnie dokładnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Ze względu na dużą ilość spulchniaczy w suchych składnikach, ciasto może zacząć się pienić po zmieszaniu suchych i mokrych składników. Dzieje się tak dlatego, że proszek do pieczenia aktywuje się z płynem, a soda oczyszczona z płynem i kwasem z jogurtu i śmietany. Dlatego należy zachować szczególną ostrożność, aby nie zakłócić tej reakcji podczas mieszania obu rodzajów składników. To jest cały sekret tych Muffinek, który zapewnia im wilgotność, puszystość oraz delikatność.
Misę przykryć folią i zostawić masę na 1h w ciepłym miejscu. W tej godzinie zadzieje się magia, ponieważ to teraz nasze aktywatory
(proszek do pieczenia i soda oczyszczona) zaczną aktywnie pracować i spulchnią
masę.
Po 1 godzinie rozgrzać piekarnik do 200°C w opcji górna/dolana
grzałka.
Blaszkę do Muffinek wyłożyć papilotkami i delikatnie nabierając masę, napełnić każdą papilotkę do ok ¾ jej wysokości. Masy przed nakładaniem do
papilotek pod żadnym pozorem nie mieszać, aby nie straciła swojej puszystości.
Każdą Muffinkę dodatkowo można posypać groszkami czekoladowymi i kruszonką lub gruboziarnistym brązowym cukrem.
Blaszkę wstawić do nagranego piekarnika i piec Muffinki
przez ok 10 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i przełączyć piekarnik
na termoobieg. Nie otwierając piekarnika piec Muffinki dalej przez ok 30 min
lub do momentu aż się lekko zarumienią z wierzchu i do tzw.: suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć blaszkę z piekarnika i pozostawić Muffinki
do ostygnięcia.
Są pyszne także na ciepło.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz