Jogurtowo – Orzechowe Podudzia z Kurczaka (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Jogurtowo – Orzechowe Podudzia z Kurczaka

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Podudzia w Jogurtowo-Orzechowej marynacie - Azjatycka Magia na Twoim Talerzu!

Przenosimy się na kulinarną wyprawę do Azji, gdzie podudzia w jogurtowo-orzechowej marynacie są prawdziwym specjałem. To danie roztacza niesamowity aromat i smak, który przenosi Cię w magiczny świat azjatyckich smaków. Przepis jest prosty a efekt – zachwycający. Gorąco polecam!

Kaloryczność potrawy w 100 g: 177 kcal

W tym: Białka 12.16 g | Tłuszcze 11.47 g | Węglowodany 6.20 g (w tym cukry 1.72 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:


 
- 4 podudzia z kurczaka

- 3 ząbki czosnku

- ½ łyżeczki mielonego imbiru

- garść świeżej kolendry

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- sok z jednej cytryny

 

Składniki na marynatę:

 

- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego

½ szklanki orzechów nerkowca

- 3 łyżki serka Mascarpone

- ½ łyżeczki curry

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- ½ łyżeczki wędzonej papryki

- 1 łyżeczka soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- ½ łyżeczki mielonego kardamonu

- 2 łyżki ketchupu

 

Przygotowanie:

 

Podudzia z kurczaka umyć i zdjąć z nich skórę a następnie ponacinać w kilku miejscach.

Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z imbirem, drobno posiekaną kolendrą, sokiem z 1 cytryny i solą oraz pieprzem.  

Podudzia umieścić w misce i polać przygotowaną miksturą a następnie wetrzeć ją w mięso. Przykryć kawałkiem foli spożywczej i schłodzić przez ok 40 min w lodówce. W tym czasie przygotować marynatę.

W kielichu blendera kielichowego umieścić wszystkie składniki marynaty i zmiksować na gładki krem. Składniki można zmiksować także blenderem ręcznym typu żyrafa umieszczając je w wysokim kubeczku/pojemniku.

Podudzia przełożyć do przygotowanej marynaty. Ponownie szczelnie zamknąć pojemnik i schować do lodówki na min 4 h a najlepiej na cała noc.        

Kosz Airfryera wyłożyć papierem do pieczenia lub dużą papilotą. Zamarynowane podudzia poukładać na papierze/papilocie pozostawiając na nich sporą część marynaty. Wierzch spryskać oliwą.

Do misy pod koszem wlać ok 1 szklanki wody. Kosz wsunąć do urządzenia.

Urządzenie ustawić na 180°C i piec 50 min. W połowie czasu pieczenia otworzyć kosz i podudzia ponownie spryskać oliwą.

UWAGA: Zamiast podudzi można także użyć piersi z kurczaka lub polędwiczek z piersi kurczaka. Czas smażenia należy wówczas skrócić do ok 40 min. Postępować dokładnie tak samo jak w powyższym przepisie.




Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

 

*Przygotowanie w piekarniku:

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C (z termoobiegiem).

Małą blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.

Zamarynowane podudzia poukładać na blaszce.

Piec przez 70 – 80 min. W trakcie pieczenia min dwa razy spryskać podudzia oliwą.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty