Jogurtowo – Orzechowe Podudzia z Kurczaka (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Jogurtowo – Orzechowe Podudzia z Kurczaka
(do
przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Podudzia
w Jogurtowo-Orzechowej marynacie - Azjatycka Magia na Twoim Talerzu!
Przenosimy
się na kulinarną wyprawę do Azji, gdzie podudzia w jogurtowo-orzechowej
marynacie są prawdziwym specjałem. To danie roztacza niesamowity aromat i smak,
który przenosi Cię w magiczny świat azjatyckich smaków. Przepis jest prosty a
efekt – zachwycający. Gorąco polecam!
Kaloryczność potrawy w
100 g: 177 kcal
W
tym: Białka 12.16 g | Tłuszcze 11.47 g | Węglowodany 6.20 g (w tym cukry 1.72 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- garść świeżej kolendry
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- sok z jednej cytryny
Składniki na marynatę:
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- ½ szklanki orzechów nerkowca
- 3 łyżki serka Mascarpone
- ½ łyżeczki curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki mielonego
kardamonu
- 2 łyżki ketchupu
Przygotowanie:
Podudzia
z kurczaka umyć i zdjąć z nich skórę a następnie ponacinać w kilku miejscach.
Czosnek
przecisnąć przez praskę i wymieszać z imbirem, drobno posiekaną kolendrą, sokiem
z 1 cytryny i solą oraz pieprzem.
Podudzia
umieścić w misce i polać przygotowaną miksturą a następnie wetrzeć ją w mięso.
Przykryć kawałkiem foli spożywczej i schłodzić przez ok 40 min w lodówce. W tym
czasie przygotować marynatę.
W kielichu
blendera kielichowego umieścić wszystkie składniki marynaty i zmiksować na
gładki krem. Składniki można zmiksować także blenderem ręcznym typu żyrafa
umieszczając je w wysokim kubeczku/pojemniku.
Podudzia przełożyć do przygotowanej marynaty. Ponownie szczelnie zamknąć pojemnik i schować do lodówki na min 4 h a najlepiej na cała noc.
Kosz Airfryera wyłożyć papierem do pieczenia lub dużą papilotą. Zamarynowane podudzia poukładać na papierze/papilocie pozostawiając na nich sporą część marynaty. Wierzch spryskać oliwą.
Do
misy pod koszem wlać ok 1 szklanki wody. Kosz wsunąć do urządzenia.
Urządzenie
ustawić na 180°C i piec 50 min. W połowie czasu pieczenia otworzyć kosz i
podudzia ponownie spryskać oliwą.
UWAGA: Zamiast podudzi można także użyć piersi z kurczaka
lub polędwiczek z piersi kurczaka. Czas smażenia należy wówczas skrócić do ok
40 min. Postępować dokładnie tak samo jak w powyższym przepisie.
Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
*Przygotowanie
w piekarniku:
Piekarnik
rozgrzać do 180°C (z termoobiegiem).
Małą
blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.
Zamarynowane
podudzia poukładać na blaszce.
Piec
przez 70 – 80 min. W trakcie pieczenia min dwa razy spryskać podudzia oliwą.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz