Gorąca Czekolada z Earl Grey
Gorąca Czekolada z Earl Grey
Dodanie
aromatów herbaty Earl Grey do gorącej czekolady daje pyszny, intensywny i
relaksujący aromat, dzięki temu czekolada jest jeszcze smaczniejsza. Jest też gęsta i aksamitna z cudownym
cytrusowym akcentem. Earl Grey to czarna herbata aromatyzowana olejkiem z pomarańczy
bergamoty i jest dziś jedną z najpopularniejszych herbat na świecie. Ten pyszny
napój idealnie sprawdzi się w chłodne, zimowe wieczory - rozgrzewa, poprawia
nastrój i świetnie smakuje. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w
100 g: 234 kcal
W tym: Białka 4.06 g |
Tłuszcze 17.23 g | Węglowodany 15.41 g (w tym cukry 9.12 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 500 ml mleka krowiego
lub roślinnego
- 200 ml śmietanki kremówki
36%
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej
czekolady
- 1½ łyżki dobrej jakości
herbaty Earl Grey
- bita śmietana lub
pianki Marshmallow do dekoracji
W garnuszku z grubym dnem zagotować mleko ze śmietanką. W do gotującego się mleka dodać susz herbaty Earl Grey.
Doprowadzić do wrzenia
a następnie zmniejszyć moc palnika do minimum i ciągle mieszając gotować wywar
przez ok 10 min, aby herbata dobrze się zaparzyła.
Obie czekolady posiekać na mniejsze kawałki i dodać do
wywaru. Mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Następnie całość przecedzić przez gęste sitko, aby
usunąć fusy z herbaty.
Czekoladę rozlać do filiżanek lub kubków. Przed
podaniem udekorować bitą śmietaną lub piankami Marshmallow.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz