Bruschetta z Mozzarellą i Suszonymi Pomidorami (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Bruschetta z Mozzarellą i Suszonymi Pomidorami
(do
przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Pyszna,
sycąca, chrupiąca i aromatyczna Bruschetta z pysznymi dodatkami poleca się na
śniadanie, lunch lub kolację. Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy w
100 g: 214 kcal
W
tym: Białka 7.32 g | Tłuszcze 10.16 g | Węglowodany 22.61 g (w tym cukry 1.11 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki paprykowego lub pomidorowego pesto
- 1 do 2 garści świeżego szpinaku baby
- 1 duża kulka sera Mozzarella
- suszone pomidory w plastrach w oliwie
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bagietkę
przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę posmarować cienką warstwą masła lub
skropić oliwą z oliwek. Następnie obie połówki posmarować obficie pesto.
Na
jednej połówce ułożyć warstwę świeżego szpinaku baby. Kulkę Mozzarelli odcedzić
z zalewy i pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm i poukładać na szpinaku. Na
plastrach sera ułożyć plastry suszonych pomidorów i oprószyć delikatnie solą i
pierzem. Całość nakryć drugą połówką bagietki a następnie skropić z wierzchu
oliwą w sprayu.
Bagietkę podzielić na dwie części, aby zmieściła się w koszu Airfryera.
Kosz urządzenia natłuścić i umieścić w nim bagietkę, natomiast do dolnej miski wlać ok ½ szklani wody.Urządzenie
ustawić na 180°C i zapiekać bagietkę przez 5 – 6 min.
Po
zakończeniu programu ostrożnie przy pomocy szczypiec wyjąc Bruschettę z kosza i
podawać na ciepło od razu po zapieczeniu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz