Sernik Śmietankowy (Cook4me Tefal - Multicooker)
Sernik Śmietankowy
(Cook4me Tefal - Multicooker)
Ponieważ uwielbiam serniki to nie
mogłam sobie odmówić próby zrobienia go w urządzeniu Multicooker. Przygotowanie
sernika w Multicookerze to zdecydowanie szybsza i prostsza opcja niż tradycyjne
pieczenie. Zapewniam, że jest tak samo pyszny, jak jego odpowiednik z
piekarnika. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis do przygotowania w
urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128
Kaloryczność potrawy w 100 g: 208 kcal
W tym: Białka 6.16 g | Tłuszcze 12.61 g | Węglowodany 19.46
g (w tym cukry 11.41 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
Składniki na spód:
- 150 g kakaowych herbatników
- 2 łyżki masła
Składniki na masę sernikową:
- 450 g twarogu sernikowego z wiaderka (polecam
Piątnicę)
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 50 g cukru
pudru
- 3 jajka
- 100 g kwaśnej śmietany 18% (½ szklanki)
Przygotowanie:
Tortownicę o Ø ok 19 cm wyłożyć
papierem do pieczenia (spód i boki)
Wszystkie składniki na masę sernikową
powinny być w temperaturze pokojowej.
Umieścić je w misie miksera i
krótko zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo,
aby do masy nie wtłoczyć zbyt dużo powietrza.
Gotową masę przelać do tortownicy
na herbatnikowy spód i wyrównać.
Do misy Multicookera wlać ok 2
szklanki wody i wstawić ruszt do gotowania na parze. Następnie na ruszcie
ustawić tortownice z masą i zamknąć pokrywę.
Uruchomić program GOTOWANIE POD
CIŚNIENIEM (Wysokie ciśnienie) ustawiając czas gotowania na 35 min.
Po zakończeniu programu ostrożnie
otworzyć pokrywę. Tortownicę pozostawić w urządzeniu przez ok 15 min a następnie
wyjąć na blat i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie serniczek
schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.
Przed podaniem udekorować wg własnych
upodobań u mnie były to wiśnie deserowe.
Podawać dobrze schłodzony
*Przygotowanie w piekarniku:
Aby upiec sernik w tradycyjny
sposób proponuję użyć większej tortownicy o Ø ok 26 cm a składniki podwoić.
Tortownicę wyłożyć papierem do
pieczenia (sam spód) i z zewnątrz szczelnie owinąć folią aluminiową – najlepiej
w kilku warstwach (do tortownicy nie może dostać się woda a sernik będzie
pieczony w kąpieli wodnej).
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
Herbatniki zmiksować na piasek i
wymieszać z roztopionym masłem. Powstałą masą równo wyłożyć dno i lekko boki
tortownicy a następnie ugnieść dłonią lub łyżką.
Wszystkie składniki masy sernikowej
umieścić razem w misie miksera i krótko zmiksować tylko do połączenia się
składników. Nie miksować zbyt długo, aby do masy nie wtłoczyć zbyt dużo
powietrza.
Masę przelać do tortownicy, wyrównać.
Tortownicę wstawić do większej formy wypełnionej gorącą wodą. Woda powinna
sięgać mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość umieścić w nagrzanym
piekarniku i piec przez 15 min w temperaturze 180°C a następnie zmniejszyć
temperaturę do 120°C i piec jeszcze prze 1½ h.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik,
uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik jeszcze przez 1 h do
powolnego wystygnięcia. Następnie wyjąc na blat, usunąć folię aluminiową i
pozwolić mu całkowicie wystygnąć.
Gdy sernik osiągnie już temperaturę
pokojową wstawić go do lodówki i schłodzić przez kilka godzin a najlepiej przez
całą noc.
Udekorować wg własnych preferencji
przed podaniem.
Podawać dobrze schłodzony
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz