Sernik Śmietankowy (Cook4me Tefal - Multicooker)

Sernik Śmietankowy

(Cook4me Tefal - Multicooker)


Ponieważ uwielbiam serniki to nie mogłam sobie odmówić próby zrobienia go w urządzeniu Multicooker. Przygotowanie sernika w Multicookerze to zdecydowanie szybsza i prostsza opcja niż tradycyjne pieczenie. Zapewniam, że jest tak samo pyszny, jak jego odpowiednik z piekarnika. Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128


Kaloryczność potrawy w 100 g: 208 kcal

W tym: Białka 6.16 g | Tłuszcze 12.61 g | Węglowodany 19.46 g (w tym cukry 11.41 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki na spód:

 

- 150 g kakaowych herbatników

- 2 łyżki masła

 


Składniki na masę sernikową:

 

- 450 g twarogu sernikowego z wiaderka (polecam Piątnicę)

- ¼ łyżeczki soli

- 2 łyżeczki aromatu waniliowego

- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

 - 50 g cukru pudru

 - 3 jajka

- 100 g kwaśnej śmietany 18% (½ szklanki)


 

Przygotowanie:

 

Tortownicę o Ø ok 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)

Herbatniki zmiksować na piasek i wymieszać z 2 łyżkami roztopionego masła. Powstałą masą równo wyłożyć dno i lekko boki tortownicy a następnie ugnieść dłonią lub łyżką.

Wszystkie składniki na masę sernikową powinny być w temperaturze pokojowej.

Umieścić je w misie miksera i krótko zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo, aby do masy nie wtłoczyć zbyt dużo powietrza.

Gotową masę przelać do tortownicy na herbatnikowy spód i wyrównać.

Do misy Multicookera wlać ok 2 szklanki wody i wstawić ruszt do gotowania na parze. Następnie na ruszcie ustawić tortownice z masą i zamknąć pokrywę.

Uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM (Wysokie ciśnienie) ustawiając czas gotowania na 35 min.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Tortownicę pozostawić w urządzeniu przez ok 15 min a następnie wyjąć na blat i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie serniczek schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.

Przed podaniem udekorować wg własnych upodobań u mnie były to wiśnie deserowe.

Podawać dobrze schłodzony


*Przygotowanie w piekarniku:


Aby upiec sernik w tradycyjny sposób proponuję użyć większej tortownicy o Ø ok 26 cm a składniki podwoić.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód) i z zewnątrz szczelnie owinąć folią aluminiową – najlepiej w kilku warstwach (do tortownicy nie może dostać się woda a sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.

Herbatniki zmiksować na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Powstałą masą równo wyłożyć dno i lekko boki tortownicy a następnie ugnieść dłonią lub łyżką.

Wszystkie składniki masy sernikowej umieścić razem w misie miksera i krótko zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo, aby do masy nie wtłoczyć zbyt dużo powietrza.

Masę przelać do tortownicy, wyrównać. Tortownicę wstawić do większej formy wypełnionej gorącą wodą. Woda powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec przez 15 min w temperaturze 180°C a następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze prze 1½ h.

Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik jeszcze przez 1 h do powolnego wystygnięcia. Następnie wyjąc na blat, usunąć folię aluminiową i pozwolić mu całkowicie wystygnąć.

Gdy sernik osiągnie już temperaturę pokojową wstawić go do lodówki i schłodzić przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.

Udekorować wg własnych preferencji przed podaniem.

Podawać dobrze schłodzony





Smacznego

Komentarze

Popularne Posty