Rolada Wieprzowa (Cook4me Tefal - Multicooker)
Rolada Wieprzowa
(Cook4me
Tefal - Multicooker)
Rolady są bardzo kruche, aromatyczne, soczyste i
pyszne. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker
Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128
Kaloryczność potrawy w 100 g: 102 kcal
W tym: Białka 8.97 g | Tłuszcze 6.74 g | Węglowodany 1.29
g (w tym cukry 1.02 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na 4 duże rolady)
-ok 1 kg schabu bez kości
- 3 cebule
- 300 g wędzonego krojonego w kostkę boczku
- 400 g wędzonego, surowego boczku w plastrach
- paczka cienkich kabanosów wieprzowych
- 4 duże ogórki kiszone
- 1½ l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra
- suszony majeranek
- 4 łyżki maki pszennej
- 1 słoiczek musztardy
- 2 łyżki klarowanego masła
Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić schab na ok
3 cm grubości kotlety a następnie przy pomocy tłuczka uklepać na cienkie i duże
płaty. Każdy płat mięsa oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Ogórki pokroić wzdłuż na cienkie plastry.
Kabanosy pokroić na równe kawałki o
długości ok 7 - 8 cm.
Urządzenie włączyć na tryb ŚREDNIE
PODŚMAŻANIE i podsmażyć/wytopić w suchej misie boczek w kostkach na rumiany
kolor. Do wytopionego boczku dodać pokrojoną w kostkę cebule i dusić aż cebulka
nabierze lekko złotego koloru.
Na płacie mięsa ułożyć plastry wędzonego,
surowego boczku a następnie rozsmarować na nich cienką warstwę musztardy.
Na boczku wyłożyć porcję podsmażonej
cebulki z boczkiem (wzdłuż dłuższego boku tylko w środkowej części). Następnie
ułożyć kawałki kabanosów i pokrojone w plastry ogórki.
Całość najpierw zamknąć płatem mięsa z obu boków a następnie zwinąć w ciasny rulon i zawiązać roladę bawełnianym sznurkiem lub nicią. (Patrz zdjęcie).
Misę umyć i osuszyć a następnie ponownie uruchomić program ŚREDNIE
PODSMAŻANIE. Rozgrzać 2 łyżki klarowanego masła i podsmażyć rolady ze
wszystkich stron na lekko rumiany kolor.
Rolady zalać bulionem. Dodać oba rodzaje papryki, sól, pierz i
majeranek w preferowanych przez siebie ilościach. Delikatnie wszystko
wymieszać.
Zamknąć pokrywę urządzenia i uruchomić program
GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM (Wysokie ciśnienie) ustawiając czas gotowania na 35
min.
Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć
pokrywę. Wyjąć rolady i usunąć z nich sznurek. Sos w misie przemieszać i w
razie potrzeby dodatkowo doprawić.
Do kubeczka lub szklanki nalać ok 150 ml
zimnej wody i wymieszać w niej dokładnie mąkę (aby nie powstały grudki). W
urządzeniu ustawić program PODGRZEWANIE i energicznie mieszając wlewać
mieszankę mąki z wodą do sosu. Podgrzewać całość przez ok 3 min aż sos
zgęstnieje.
Rolady podawać na ciepło polane obficie
sosem z ulubionymi dodatkami np.: z kaszą, kluseczkami, ziemniakami lub
warzywami.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz