Rolada Wieprzowa (Cook4me Tefal - Multicooker)

Rolada Wieprzowa

(Cook4me Tefal - Multicooker)

Rolady są bardzo kruche, aromatyczne, soczyste i pyszne. Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128

Kaloryczność potrawy w 100 g: 102 kcal

W tym: Białka 8.97 g | Tłuszcze 6.74 g | Węglowodany 1.29 g (w tym cukry 1.02 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na 4 duże rolady)

 

-ok 1 kg schabu bez kości

- 3 cebule

- 300 g wędzonego krojonego w kostkę boczku

- 400 g wędzonego, surowego boczku w plastrach

- paczka cienkich kabanosów wieprzowych

- 4 duże ogórki kiszone

- 1½ l bulionu warzywnego

- sól

- pieprz

- papryka słodka i ostra

- suszony majeranek

- 4 łyżki maki pszennej

- 1 słoiczek musztardy

- 2 łyżki klarowanego masła

 

 

Przygotowanie:

 

Mięso umyć i osuszyć. Pokroić schab na ok 3 cm grubości kotlety a następnie przy pomocy tłuczka uklepać na cienkie i duże płaty. Każdy płat mięsa oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

Ogórki pokroić wzdłuż na cienkie plastry.

Kabanosy pokroić na równe kawałki o długości ok 7 - 8 cm.

Urządzenie włączyć na tryb ŚREDNIE PODŚMAŻANIE i podsmażyć/wytopić w suchej misie boczek w kostkach na rumiany kolor. Do wytopionego boczku dodać pokrojoną w kostkę cebule i dusić aż cebulka nabierze lekko złotego koloru.  

Na płacie mięsa ułożyć plastry wędzonego, surowego boczku a następnie rozsmarować na nich cienką warstwę musztardy.

Na boczku wyłożyć porcję podsmażonej cebulki z boczkiem (wzdłuż dłuższego boku tylko w środkowej części). Następnie ułożyć kawałki kabanosów i pokrojone w plastry ogórki.

Całość najpierw zamknąć płatem mięsa z obu boków a następnie zwinąć w ciasny rulon i zawiązać roladę bawełnianym sznurkiem lub nicią. (Patrz zdjęcie).

Misę umyć i osuszyć a następnie ponownie uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE. Rozgrzać 2 łyżki klarowanego masła i podsmażyć rolady ze wszystkich stron na lekko rumiany kolor. 

 

Rolady zalać bulionem. Dodać oba rodzaje papryki, sól, pierz i majeranek w preferowanych przez siebie ilościach. Delikatnie wszystko wymieszać. 

Zamknąć pokrywę urządzenia i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM (Wysokie ciśnienie) ustawiając czas gotowania na 35 min.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Wyjąć rolady i usunąć z nich sznurek. Sos w misie przemieszać i w razie potrzeby dodatkowo doprawić. 

Do kubeczka lub szklanki nalać ok 150 ml zimnej wody i wymieszać w niej dokładnie mąkę (aby nie powstały grudki). W urządzeniu ustawić program PODGRZEWANIE i energicznie mieszając wlewać mieszankę mąki z wodą do sosu. Podgrzewać całość przez ok 3 min aż sos zgęstnieje.

Rolady podawać na ciepło polane obficie sosem z ulubionymi dodatkami np.: z kaszą, kluseczkami, ziemniakami lub warzywami.



Smacznego

Komentarze

Popularne Posty