Pulpeciki w Sosie z Czerwonego Wina (Cook4me Tefal - Multicooker)
Pulpeciki w Sosie z Czerwonego Wina
(Cook4me Tefal - Multicooker)
Niesamowicie smaczne, soczyste
pulpeciki w aromatycznym sosie na bazie czerwonego wina to propozycja na pyszny
obiad, który za sprawą Multicookera przygotujesz w mgnieniu oka. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis do przygotowania w
urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128
Kaloryczność potrawy w 100 g: 129 kcal
W tym: Białka 7.84 g | Tłuszcze 6.89 g | Węglowodany 6.12
g (w tym cukry 0.74 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
- 250g mięsa wołowego (np.: antrykot, rozbratel,
rostbef)
- 250 g mięsa wieprzowego (np.: łopatka, szynka, karkówka)
- 1 duża cebula
- 3 ząbek czosnku
- ok 4 do 5 łyżek bułki tartej
- 1 czerstwa bułka
- 2 małe jajka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego majeranki
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
Składniki na sos:
- 200 ml czerwonego półwytrawnego wina
- 400 ml bulionu mięsnego
- 3 łyżki klarowanego masła lub oleju
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 czubate łyżki mąki
- 100 ml zimnej wody
Przygotowanie:
Czerstwą bułkę namoczyć w ciepłej
wodzie i odstawić na 10 min.
Mięso umyć, oczyścić i zmielić w
maszynce razem rozmokniętą i odciśniętą z nadmiaru wody bułką oraz z obraną
cebulą i czosnkiem.
Do zmielonego mięsa dodać jajka,
bułkę tartą i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, oba rodzaje papryki). Całość
dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie nabierać niewielką
ilość mięsa i formować małe kuleczki wielkości pomidorka koktajlowego. Pulpeciki
można dodatkowo obtoczyć w bułce tartej, ale nie jest to wymagane.
Do misy Multicookera dodać
klarowane masło lub olej i uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE. Na rozgrzanym
tłuszczu obsmażyć pulpeciki ze wszystkich stron na złoty kolor. Należy smażyć pulpeciki
partiami po ok 12 sztuk jednocześnie (nie wszystkie od razu).
Obsmażone pulpeciki przekładać do
miski.
Po zakończeniu smażenia do misy wlać czerwone wino (misy nie trzeba myć, należy wykorzystać soki i tłuszcz ze smażonych pulpecików). Uruchomić program PODGRZEWANIE i gotować wino przez ok 5 min, aby odparować alkohol.
Następnie dodać bulion i wszystko doprawić solą i pieprzem. Wymieszać
i dodać podsmażone pulpeciki.
Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM (Wysokie ciśnienie) ustawiając czas gotowania na 10 min.
Po zakończeniu programu ostrożnie
otworzyć pokrywę. Całość delikatnie przemieszać.
W 100 ml zimnej wody dokładnie
wymieszać mąkę (tak aby nie było grudek). Powstałą mieszankę przelać do misy z
pulpetami i ponownie całość delikatnie wymieszać tak aby nie uszkodzić pulpecików.
Ponownie uruchomić program
PODRZEWANIE na ok 10 min i podgrzewać całość aż sos zgęstnieje. W razie
potrzeby na tym etapie sos można dodatkowo doprawić wg własnych preferencji.
Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami
np.: z ziemniakami, warzywami lub kaszą.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz