Powidła Śliwkowe (Cook4me Tefal - Multicooker)
Powidła Śliwkowe
(Cook4me Tefal - Multicooker)
Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128
Kaloryczność potrawy w 100 g: 137 kcal
W tym: Białka 0.46 g | Tłuszcze 0.52 g | Węglowodany 32.61
g (w tym cukry 31.81 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 1200 g dojrzałych śliwek
- 400 g cukru
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 3 goździki
Przygotowanie:
Dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem
małe słoiczki i nakrętki. Następnie odstawić do całkowitego wyschnięcia. U mnie
wyszło 8 słoiczków o pojemności 160 g każdy.
Śliwki umyć i wysuszyć. Następnie
usunąć z nich pestki i pokroić w małą kostkę.
Pokrojone śliwki przełożyć do misy
Multicookera. Zasypać cukrem, dodać aromat waniliowy oraz sok z cytryny. Całość
wymieszać i uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE. Podsmażać do czasu aż cukier
całkowicie się rozpuści a owoce puszczą sok.
Do misy dodać laski cynamonu,
gwiazdki anyżu oraz goździki. Wymieszać i zamknąć pokrywę urządzenia.
Uruchomić program GOTOWANIE POD
CIŚNIENIEM (Wysokie ciśnienie) ustawiając czas gotowania na 10 min.
Po zakończeniu programu ostrożnie
otworzyć pokrywę. Usunąć cynamon, anyż i goździki.
Uruchomić program PODGRZEWANIE na
ok 10 – 15 min, aby powidła się trochę zagęściły poprzez odparowanie nadmiaru
płynu.
Im dłużej będziemy podgrzewać
powidła tym po ostygnięciu będą gęstsze i bardziej zwarte.
Powidła ostrożnie przełożyć do
czystych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego
ostygnięcia.
Następnie przechowywać w chłodnym i
ciemnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 5 dni.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz