Pieczone Gruszki z Orzechami Pekan (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Pieczone Gruszki z Orzechami Pekan

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

W okresie jesiennym nie ma lepszego deseru niż aromatyczne pieczone gruszki z orzechami i korzennymi przyprawami. Przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Ten pyszny deser świetnie nadaje się do serwowania na specjalne okazje lub świąteczne kolacje. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 112 g): 268 kcal

W tym: Białka 2.09 g | Tłuszcze 15.73 g | Węglowodany 27.97 g ( w tym cukry 25.97 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

  

- 2 duże dojrzałe gruszki

- 4 łyżki masła

- 4 łyżki miodu

- ½ łyżeczki cynamonu

- ⅓ łyżeczki mielonego kardamonu

- ⅓ łyżeczki mielonego imbiru

- ½ łyżeczki soli

- 1 garść orzechów Pekan lub Włoskich

½ garści blanszowanych migdałów w płatkach 



Przygotowanie:

 

Gruszki dokładnie umyć i przekroić na pół. Usunąć przy pomocy małej łyżeczki gniazda nasienne.

Każdą połówkę naciąć ostrożnie nożem kilka razy w dwóch kierunkach. Odciąć mały płaski kawałek od spodu każdej połówki, aby te się nie turlały podczas pieczenia i leżały stabilnie.

W otwór po gnieździe nasiennym włożyć po jednej łyżce masła i delikatnie natrzeć nim wierzch miąższu.

Orzechy Pekan posiekać na drobne okruszki.

Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać.

Każdą połówkę posypać posiekanymi orzechami. Następnie polać łyżką miodu i oprószyć przyprawami.

Gruszki umieścić w koszu Airfryera na kawałku papieru do pieczenia lub w pergaminowej dużej papilocie.

Urządzenie ustawić na 175°C i piec gruszki przez 15 min.

Na ok 5 min przed końcem programu pieczenia ostrożnie wysunąć kosz i posypać gruszki blanszowanymi płatkami migdałów. Dokończyć proces pieczenia.

Gruszki podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany i polać dodatkowo sosem który powstanie w procesie pieczenia na dnie pergaminu.

 

*Przygotowanie w piekarniku:

 

Piekarnik rozgrzać do 175°C (góra/dół).

Małą blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.

Gruszki przygotować zgodnie z powyższymi instrukcjami i poukładać na blaszce.

Piec przez 30 min.

Na ok 10 min przed końcem pieczenia ostrożnie wysunąć foremkę z gruszkami i posypać je blanszowanymi płatkami migdałów. Dokończyć pieczenie.


Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty