Pieczone Gruszki z Orzechami Pekan (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Pieczone Gruszki z Orzechami Pekan
(do
przygotowania w urządzeniu AirFryer)
W
okresie jesiennym nie ma lepszego deseru niż aromatyczne pieczone gruszki z
orzechami i korzennymi przyprawami. Przygotowanie jest banalnie proste i
szybkie. Ten pyszny deser świetnie nadaje się do serwowania na specjalne okazje
lub świąteczne kolacje. Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 112 g): 268 kcal
W
tym: Białka 2.09 g | Tłuszcze 15.73 g | Węglowodany 27.97 g ( w tym cukry 25.97 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 2 duże dojrzałe gruszki
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- ⅓ łyżeczki mielonego kardamonu
- ⅓ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki soli
- 1 garść orzechów Pekan lub Włoskich
- ½ garści blanszowanych migdałów w płatkach
Przygotowanie:
Gruszki
dokładnie umyć i przekroić na pół. Usunąć przy pomocy małej łyżeczki gniazda
nasienne.
Każdą
połówkę naciąć ostrożnie nożem kilka razy w dwóch kierunkach. Odciąć mały
płaski kawałek od spodu każdej połówki, aby te się nie turlały podczas
pieczenia i leżały stabilnie.
W otwór
po gnieździe nasiennym włożyć po jednej łyżce masła i delikatnie natrzeć nim
wierzch miąższu.
Orzechy
Pekan posiekać na drobne okruszki.
Wszystkie
przyprawy dokładnie wymieszać.
Każdą
połówkę posypać posiekanymi orzechami. Następnie polać łyżką miodu i oprószyć przyprawami.
Gruszki
umieścić w koszu Airfryera na kawałku papieru do pieczenia lub w pergaminowej
dużej papilocie.
Urządzenie
ustawić na 175°C i piec gruszki przez 15 min.
Na
ok 5 min przed końcem programu pieczenia ostrożnie wysunąć kosz i posypać
gruszki blanszowanymi płatkami migdałów. Dokończyć proces pieczenia.
Gruszki
podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany i polać
dodatkowo sosem który powstanie w procesie pieczenia na dnie pergaminu.
*Przygotowanie
w piekarniku:
Piekarnik
rozgrzać do 175°C (góra/dół).
Małą
blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.
Gruszki
przygotować zgodnie z powyższymi instrukcjami i poukładać na blaszce.
Piec
przez 30 min.
Na
ok 10 min przed końcem pieczenia ostrożnie wysunąć foremkę z gruszkami i
posypać je blanszowanymi płatkami migdałów. Dokończyć pieczenie.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz