Pieczone Dyniowe Donuty
Pieczone Dyniowe Donuty
Sezon
dyniowy w właśnie rozpoczyna się na dobre, więc na dobry początek proponuję
upiec pyszne i mięciutkie pączki dyniowe. Te puszyste, wilgotne w środku i
niesamowicie aromatyczne pączki z charakterystyczną dziurką w środku są
banalnie proste i szybkie do zrobienia. Jeśli nie posiadasz formy do Donutów
możesz upiec je w foremkach do babeczek ale trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia o ok 10 min. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w
100 g: 245 kcal
W tym: Białka 4.23 g | Tłuszcze 8.79 g | Węglowodany 36.54 g (w tym cukry 20.09 g)
************************************************
Kaloryczność potrawy w
jednej sztuce (ok 46 g): 112 kcal
W tym: Białka 1.94 g |
Tłuszcze 4.03 g | Węglowodany 16.67 g (w tym cukry 9.21 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
(na ok 24 sztuki)
- 250 g mąki pszennej
typu 450
- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka
mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki
mielonego imbiru
- 1 łyżeczka
mielonego kardamonu
- ¼ łyżeczki
mielonych goździków
- 100
g cukru trzcinowego
- 100
g białego cukru
- 100
g roztopionego masła
- 2
duże jajka
- 420
g puree z dyni
- cukier puder do
dekoracji
Piekarnik rozgrzać do 170°C z termoobiegiem. Foremkę
do Donatów: w przypadku metalowej spryskać niewielką ilością oleju, w przypadku
silikonowej pozostawić bez natłuszczania.
W jednej misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną,
proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy.
W drugiej wymieszać oba cukry z roztopionym masłem i
lekko utrzeć rózgą. Dodać jajka oraz puree z dyni i dokładnie wymieszać do
uzyskania jednolitej masy.
Następnie mokrą mieszankę dodać do suchej i wymieszać
aż powstanie gładka i jednolita masa o konsystencji gęstego kremu. Można zrobić
do ręcznie lub użyć miksera z końcówką do mieszania.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać
porcję ciasta do otworów w foremce na Donuty.
Foremkę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec
pączki przez 15 – 18 min lub do momentu aż lekko się zarumienią.
Wystudzić na kratce.
Następnie wyjąć ostrożnie Donuty z foremki, oprószyć
cukrem pudrem i podawać.
Można udekorować pączki również lukrem lub roztopioną
czekoladą wg własnych upodobań.
Przechowywać w suchym i szczelnym opakowaniu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz