Farfalle z Sosem Szparagowym i Burratą (Cook4me Tefal - Multicooker)
Farfalle z Sosem Szparagowym i Burratą
(Cook4me Tefal - Multicooker)
Kolorowe Farfalle z sosem
szparagowym to szybkie i przepyszne danie kuchni włoskiej. Polecam gorąco do
wypróbowania.
Przepis do przygotowania w
urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128
Kaloryczność potrawy w 100 g: 320 kcal
W tym: Białka 6.27 g | Tłuszcze 6.28 g | Węglowodany 12.16 g (w tym cukry 1.57 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
(na 2 porcje)
- 1 pęczek szparagów (mogą być mrożone)
- 2 cebule
- 2 łyżki klarowanego masła lub oliwy z oliwek
- 300 ml bulionu warzywnego
- 2 kulki sera Burrata
- 250 g kolorowego makaronu Farfalle
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 400 ml wrzącej wody
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Szparagi umyć, odłamać zrogowaciałą
końcówkę a następnie odciąć główki na wysokości ok 3 cm a pozostałe łodygi pokroić
w ok 2 centymetrowe kawałki.
Cebulę obrać i posiekać w drobną
kostkę.
Do misy Multicookera dodać
klarowane masło lub oliwę z oliwek i uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE. Na
rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulkę.
Następnie wlać bulion a do bulionu
wrzucić pokrojone łodygi szparagów. Wstawić kosz do gotowania na parze a w nim
umieścić główki szparagów.
Zamknąć pokrywę i uruchomić program
GOTOWANIE POD Ciśnieniem (Wysokie ciśnienie) ustawiając czas gotowania na 7 min.
Po zakończeniu programu ostrożnie
otworzyć pokrywę. Wyjąć koszyk z główkami szparagów i odstawić na bok (do
końcowej dekoracji).
Resztę wywaru przelać do wysokiego
pojemnika. Jedną kulkę Burraty wyjąć z zalewy i pokroić a następnie dodać do
pojemnika z wywarem szparagowym. Przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa
zmiksować całość na gładki krem (sos). Odstawić na bok i ugotować makaron.
Do misy wlać 400 ml wrzącej wody.
Dodać sól i wsypać makaron. Wymieszać. Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE
POD CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 10 min.
Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Makaron odcedzić i ponownie przełożyć do misy Multicookera. Do makaronu wlać wcześniej przygotowany sos i całość delikatnie wymieszać.
Makaron poporcjować do głębokich talerzy.
Drugą kulkę Burraty przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół i każdą z połówek
ułożyć na wierzchu makaronu. Udekorować główkami szparagów oraz posypać tartym
parmezanem.
Podawać na ciepło natychmiast po
przygotowaniu.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz