Bigos Mieszany (Cook4me Tefal - Multicooker)
Bigos Mieszany
(Cook4me
Tefal - Multicooker)
Bigos z zasady nie wymaga wielkich
umiejętności kulinarnych, jest czasem jednak dość wymagający. Aby zapewnić mu
idealny smak należy zachować odpowiednie proporcje kapusty do pozostałych
dodatków. A mogą nimi być rożne mięsa, kiełbasy, grzyby czy chociażby suszone śliwki
– to zależy głownie od nas samych i tego co kto lubi. Często warto do bigosu dodać
również trochę czerwonego wina dobrej jakości, które znacznie wzbogaci końcowy
smak bigosu. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis do przygotowania w
urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128
Kaloryczność potrawy w 100 g: 77 kcal
W tym: Białka 3.58 g | Tłuszcze 4.20 g | Węglowodany 4.10
g (w tym cukry 3.11 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
- 500 g kapusty kiszonej
- ½ główki słodkiej średniej białej kapusty
- 300 g wędzonego surowego boczku
- 2 duże cebule
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ ostrej papryki
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 300 ml wrzącej wody
Przygotowanie:
Pól główki słodkiej białej kapusty
drobno posiekać i zalać wrzącą wodą. Odstawić na bok.
Kapustę kiszoną odcedzić na sitku a
następnie dodatkowo drobno posiekać. W razie gdyby kapusta była zbyt kwaśna należy
ją wcześniej krótko opłukać pod bieżącą ciepła wodą.
Cebulę obrać i posiekać w drobna
kostkę.
Boczek pokroić w mała kostkę i
umieścić w misie Multicookera. Uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE i podsmażać
boczek aż wytopi się z niego tłuszcz a on sam się zarumieni. Do zrumienionego
boczku dodać posiekaną cebulę i podsmażać aż cebula się zeszkli na złoty kolor.
Do podsmażonego boczku i cebuli dodać posiekaną kiszoną kapustę, wymieszać. Sparzoną słodką kapustę odcedzić, ale wodę, w której była parzona zostawić. Odcedzoną kapustę również dodać do misy, wymieszać. Dodać wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i wino. Na tym etapie do bigosu można dodać inne ulubione dodatki np.: grzyby, kiełbasę, kawałki mięsa wieprzowego które wcześniej należy obsmażyć lub suszone śliwki. Całość zalać ok 100-150 ml wody, w której była moczona słodka kapusta (tylko do lekkiego przykrycia wszystkich składników) i całość ponownie dokładnie wymieszać.
Zamknąć pokrywę i uruchomić program
GOTOWANIE POD Ciśnieniem (Wysokie ciśnienie) ustawiając czas gotowania na 25 min.
Po zakończeniu programu ostrożnie
otworzyć pokrywę. Całość przemieszać. Usunąć liście laurowe i kulki ziela
angielskiego a następnie w razie potrzeby uruchomić program PODGRZEWANIE na ok
10-15 min, aby odparować nadmiar płynów i zagęścić nasz bigos. Na tym etapie
bigos można dodatkowo doprawić wg własnych potrzeb i preferencji.
Podawać na ciepło. Przechowywać w
lodówce w zamkniętym pojemniku. Można także zamrażać.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz