Surówka Colesław

Surówka Colesław

 

Surówka Colesław to popularna surówka obiadowa. Jest ona bardzo prosta do zrobienia. Jej podstawowym składnikiem jest surowa, szatkowana biała kapusta, która stanowi doskonałe źródło kwasu foliowego a ten z kolei jest bardzo ważny w procesach krwiotwórczych przez co jest niezwykle istotny dla kobiet w ciąży. Biała kapusta to także bogactwo witaminy C, K oraz witamin z grupy B. To warzywo uniwersalne i lekkostrawne, które pasuje do wielu diet. Swoją popularność zawdzięcza ona również dzięki restauracjom KFC, gdyż jest ona tam sztandarową przystawką. Polecam do wypróbowania mój przepis.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 120 kcal

W tym: Białka 1.51 g | Tłuszcze 9.47 g | Węglowodany 6.38 g (w tym cukry 5.67 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

  Składniki:

 

- 1 mała lub ½ średniej główki białej kapusty

- 2 średnie marchewki

- 1 duża biała cebula

- ok 200 g dobrego majonezu

- ok 2 płaskie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

- 2 łyżki cukru pudru lub miodu

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,

- 1 łyżka octu jabłkowego

 


Przygotowanie:

 

Z kapusty usunąć i wyrzucić kilka pierwszych liści. Następnie kapustę przekroić na ćwiartki i drobno poszatkować nożem lub maszynka do szatkowania warzyw. Można posłużyć się także mandoliną do krojenia warzyw. Głąby wyrzucić.

Marchewki obrać i zetrzeć na tarcie o drobnych oczkach.

Cebulę obrać i posiekać w drobna kostkę.

Warzywa umieścić w misce, dodać pozostałe składniki (przyprawy, majonez, sok z cytryny, ocet i cukier lub miód). Całość dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.

Miskę przykryć i odstawić do lodówki na ok 2 h, aby kapusta puściła soki a całość dobrze się ze sobą ,,przegryzła”.

Podawać schłodzoną.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty