Surówka Colesław
Surówka Colesław
Surówka
Colesław to popularna surówka obiadowa. Jest ona bardzo prosta do zrobienia.
Jej podstawowym składnikiem jest surowa, szatkowana biała kapusta, która stanowi
doskonałe źródło kwasu foliowego a ten z kolei jest bardzo ważny w procesach
krwiotwórczych przez co jest niezwykle istotny dla kobiet w ciąży. Biała kapusta
to także bogactwo witaminy C, K oraz witamin z grupy B. To warzywo uniwersalne
i lekkostrawne, które pasuje do wielu diet. Swoją popularność zawdzięcza ona również
dzięki restauracjom KFC, gdyż jest ona tam sztandarową przystawką. Polecam do wypróbowania
mój przepis.
Kaloryczność potrawy w
100 g: 120 kcal
W tym: Białka 1.51 g |
Tłuszcze 9.47 g | Węglowodany 6.38 g (w tym cukry 5.67 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 1
mała lub ½ średniej główki białej kapusty
- 2
średnie marchewki
- 1
duża biała cebula
-
ok 200 g dobrego majonezu
- ok
2 płaskie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2
łyżki cukru pudru lub miodu
- ½
łyżeczki soli
- ½
łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
- 1
łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
Z kapusty usunąć i wyrzucić kilka pierwszych liści. Następnie
kapustę przekroić na ćwiartki i drobno poszatkować nożem lub maszynka do
szatkowania warzyw. Można posłużyć się także mandoliną do krojenia warzyw. Głąby
wyrzucić.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarcie o drobnych oczkach.
Cebulę obrać i posiekać w drobna kostkę.
Warzywa umieścić w misce, dodać pozostałe składniki (przyprawy,
majonez, sok z cytryny, ocet i cukier lub miód). Całość dokładnie wymieszać do
połączenia się wszystkich składników.
Miskę przykryć i odstawić do lodówki na ok 2 h, aby
kapusta puściła soki a całość dobrze się ze sobą ,,przegryzła”.
Podawać schłodzoną.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz