Sernik Biały Puch na Białkach
Sernik Biały Puch na Białkach
Sernik
Biały Puch na białkach jest niesamowicie delikatny i puszysty, po prosty
rozpływa się w ustach. Jest też idealnym deserem, w którym wykorzystać można białka
które pozostały nam z innych przepisów. Więc jeśli znudziły Wam się bezy czy
kokosanki to wypróbujcie mój przepis na ten pyszny sernik.
Kaloryczność potrawy w
100 g: 251 kcal
W tym: Białka 7.09 g |
Tłuszcze 13.96 g | Węglowodany 24.09 g (w tym cukry 16.10 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 1
lub 2 opakowania podłużnych biszkoptów (ok 400 g)
- 1 kg
twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 150 g kwaśnej śmietany
18%
- 60 g mąki
ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru z
wanilią
- 10 białek
Przygotowanie:
Prostokątną blaszkę o wymiarach ok 35 x 25 cm wyłożyć papierem
do pieczenia (spód i boki). Piekarnik rozgrzać do 180°C (górna / dolna grzałka).
Biszkopty ciasno poukładać na spodzie blaszki. Blaszkę
odstawić na bok na czas przygotowywania masy serowej.
Wszystkie składniki na sernik powinny być o
temperaturze pokojowej.
Masło roztopić w garnuszku lub kuchence mikrofalowej i
odstawić do przestudzenia.
Do miski miksera włożyć twaróg sernikowy, ok 100 g cukru,
cukier z wanilią, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko zmiksować na średniej
mocy miksera tylko do połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo, aby
zbytnio nie napowietrzyć masy. Dodać roztopione i przestudzone masło, wymieszać.
Białka ubić na sztywną i bardzo gęstą pianę z pozostałymi
100 g cukru (jak do bezy). Gotową pianę delikatnie wmieszać do masy serowej w
przynajmniej trzech turach.
Masę przelać do blaszki na biszkoptowy spód.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec sernik
przez 1 h.
Po zakończonym czasie pieczenia pozostawić sernik w
piekarniku i studzić go przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wystudzony
sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce (a najlepiej przez całą noc).
Przed podaniem oprószyć wierzch sernika cukrem pudrem
lub udekorować wg własnych preferencji.
Podawać schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz