Dyniowe Rollsy z Jabłkami i Cynamonem

Dyniowe Rollsy z Jabłkami i Cynamonem

 

Pyszne, delikatne i niesamowicie mięciutkie Rollsy wypełnione jabłkowo – cynamonowym nadzieniem to rozkosz dla podniebienia i niesamowicie smaczna przekąska na jesienny podwieczorek. Idealne także na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 229 kcal

W tym: Białka 5.13 g | Tłuszcze 7.28 g | Węglowodany 34.62 g (w tym cukry 13.03 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

  Składniki na nadzienie jabłkowo-cynamonowe:

 

- 1 kg jabłek Antonówka lub Szara Reneta

- 60 g cukru trzcinowego

- 2 łyżeczki cukru z wanilią

- 2 łyżeczki cynamonu

- 200 ml wody + 1 litr zimnej wody do namoczenia jabłek

- sok z jednej cytryny

 

 

Składniki na ciasto:

 

- 50 g świeżych drożdży

- 200 ml mleka

- 4 jajka + dodatkowo 2 żółtka

- 150 g purée z dyni

- 120 g drobnego cukru

- 800 g mąki pszennej typu 550 lub 650 (do ciast drożdżowych)

- 100 g masła

 

 

Składniki na kruszonkę:

 

- 140 g mąki pszennej typu 450

- 100 g zimnego masła

- 80 g cukru

 

 

Przygotowanie nadzienia jabłkowo-cynamonowego:

 

Jabłka obrać ze skórki, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Pokrojone jabłka przekładać do miski z zimną wodą i sokiem z jednej cytryny (dzięki temu jabłka nie ściemnieją).

W dużym garnku zagotować 200 ml wody z cukrem trzcinowym. Gdy syrop się zagotuje jabłka odcedzić przez sito i wrzucić do gorącego syropu. Wymieszać i dusić jabłka przez ok 20 min na średnim ogniu, aż puszczą soki, nadmiar wody odparuje a masa lekko zgęstnieje. Mieszać całość delikatnie od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać cynamon i cukier z wanilią. Wymieszać.

 

Przygotowanie ciasta:

 

Blachę o wymiarach 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mleko podgrzać do ok 40°C. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i drożdże. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na ok 10 min w ciepłe miejsce, aby drożdże podjęły pracę.

W misie miksera umieścić jajka z żółtkami oraz resztę cukru. Całość ubić na gęstą pianę. Następnie do masy jajecznej przesiać mąkę oraz dodać purée z dyni i rozczyn drożdżowy.

Przy pomocy haka do wyrabiania ciast wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

Gotowe ciasto wyłożyć na obficie podsypany mąką blat, ciasto z wierzchu także oprószyć mąką i rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach ok 60 na 50 cm i grubości ok 1 cm. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić nadzienie jabłkowe a następnie zwinąć ciasto względem krótszego boku w ciasny rulon.  

Rulon podzielić na 15 równych części. Rollsy układać w blaszce jeden obok drugiego.


Blaszkę przykryć bawełnianą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 h.


Przygotowanie kruszonki:

 

W misce umieścić mąkę pszenna typu 450, cukier i pokrojone na drobne kawałki zimne masło.  Palcami mieszać, zgniatać i rozcierać wszystkie składniki aż zaczną powstawać małe grudki ciasta.

W czasie, gdy Rollsy będą wyrastać kruszonkę schować do lodówki do schłodzenia.

Piekarnik rozgrzać do 180°C (górna / dolna grzałka).

Wyrośnięte Rollsy obficie posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez ok 50 min.

Po upieczeniu wystudzić na blacie.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty