Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami
Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami
Sezon
na śliwki rozpoczyna się pod koniec lipca i trwa do końca października. W tym
czasie warto wykorzystać te cudowne owoce na wiele sposobów np.: do zrobienia
pysznych dżemów, powideł, kompotów, nalewek, knedli oraz ciast. Dziś proponuje przepyszne,
delikatne i niesamowicie mięciutkie oraz puszyste ciasto drożdżowe z śliwkami
właśnie w roli głównej. Polecam do wypróbowania mój przepis.
Kaloryczność potrawy w
100 g: 273 kcal
W tym: Białka 5.61 g |
Tłuszcze 8.72 g | Węglowodany 42.41 g (w tym cukry 18.37 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 200
ml mleka
- 3
jajka + dodatkowo 3 żółtka
- 150 g drobnego cukru
- 700 g mąki pszennej
typu 550 lub 650 (do ciast drożdżowych)
- 100 g masła
- 800
g dojrzałych śliwek węgierek
Składniki na kruszonkę:
- 140 g mąki pszennej
typu 450
- 100 g zimnego masła
- 80 g cukru
Przygotowanie:
Śliwki umyć, osuszyć i usunąć z nich pestki. Następnie
pokroić na mniejsze kawałki.
Mleko podgrzać do ok 40°C. Dodać 2 łyżki cukru, 2
łyżki mąki i drożdże. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na ok 10 min w
ciepłe miejsce, aby drożdże podjęły pracę.
W misie miksera umieścić jajka z żółtkami oraz resztę
cukru. Całość ubić na gęstą pianę. Następnie do masy jajecznej przesiać mąkę
oraz dodać rozczyn drożdżowy.
Przy pomocy haka do wyrabiania ciast wyrobić gładkie i
elastyczne ciasto.
Blachę o wymiarach 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Gotowe ciasto wyłożyć od razu do blaszki (ciasto
będzie dość lepkie, ale takie ma być). Delikatnie oprószyć je z wierzchu mąka, a
następnie rozciągając i ugniatając dłońmi rozprowadzić je równomiernie po dnie
blachy. Na wierzchu poukładać pokrojone śliwki. Blachę nakryć bawełnianą
ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu na ok 1½ h do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować kruszonkę.
W misce umieścić mąkę pszenna typu 450, cukier i pokrojone
na drobne kawałki zimne masło. Palcami
mieszać, zgniatać i rozcierać wszystkie składniki aż zaczną powstawać małe
grudki ciasta.
Gotową kruszonkę schować do lodówki do schłodzenia.
Piekarnik rozgrzać do 180°C (górna / dolna grzałka).
Wyrośnięte cisto obficie posypać kruszonką i wstawić
do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 45 min.
Po upieczeniu wystudzić na blacie.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz