Babka Dyniowa z Orzechami Pekan
Babka Dyniowa z Orzechami Laskowymi i Pekan
Pyszna
i bardzo prosta w przygotowaniu babka dyniowa to świetna przekąska do
poobiedniej kawy lub herbaty. Ale idealnie sprawdzi się także jako drugie
śniadanie w pracy lub szkole. Babka jest bardzo delikatna, puszysta oraz
wilgotna w środku. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w
100 g: 346 kcal
W tym: Białka 4.86 g |
Tłuszcze 24.22 g | Węglowodany 24.32 g (w tym cukry 17.04 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- ok
300 g puree z dyni (1 szklanka)
- 170 g oleju
- 3 duże lub 4 małe jajka
- 120 g cukru pudru
- 200 g mąki orkiszowej
- 80 g jogurtu
naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do
pieczenia
- łyżeczka sody
oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru z
wanilią
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Składniki na lukier
orzechowy:
- 1½ garści orzechów Laskowych
- 60 g masła
- 2 łyżki miodu
Foremkę do babki wysmarować cienką warstwą masła i
oprószyć bułka tartą. W przypadku foremki silikonowej pozostawić ja suchą i
czystą. Piekarnik rozgrzać do 180°C (górna / dolna grzałka).
Wszystkie składniki (oprócz orzechów) umieścić w misie
miksera a następnie przy użyciu końcówki mieszadła dokładnie wymieszać do
uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Orzechy posiekać i wmieszać do masy.
Masę przelać do foremki i wstawić do nagrzanego
piekarnika. Piec przez ok 75 min lub do tzw.: suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudzić na kratce i udekorować lukrem
orzechowym.
Przygotowanie lukru
orzechowego:
Masło roztopić w garnuszku i dodać drobno roztłuczone orzechy laskowe.
Wymieszać. Następnie dodać miód i ciągle gotując na małej mocy palnika mieszać,
aż masa zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i udekorować nią wystudzoną babkę. Odstawić
jeszcze na ok 15 min do ostygnięcia i stężenia.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz