Babka Dyniowa z Orzechami Pekan

Babka Dyniowa z Orzechami Laskowymi i Pekan

 

Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu babka dyniowa to świetna przekąska do poobiedniej kawy lub herbaty. Ale idealnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie w pracy lub szkole. Babka jest bardzo delikatna, puszysta oraz wilgotna w środku. Polecam gorąco do wypróbowania.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 346 kcal

W tym: Białka 4.86 g | Tłuszcze 24.22 g | Węglowodany 24.32 g (w tym cukry 17.04 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

  Składniki na babkę:

 

- ok 300 g puree z dyni (1 szklanka)

- 170 g oleju

- 3 duże lub 4 małe jajka

- 120 g cukru pudru

- 200 g mąki orkiszowej

- 80 g jogurtu naturalnego

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- łyżeczka sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka cukru z wanilią

- 1 łyżeczka mielonego kardamonu

- 1½ garści orzechów Pekan

 

Składniki na lukier orzechowy:

 

- 1½ garści orzechów Laskowych

- 60 g masła

- 2 łyżki miodu

 



Przygotowanie babki:

 

Foremkę do babki wysmarować cienką warstwą masła i oprószyć bułka tartą. W przypadku foremki silikonowej pozostawić ja suchą i czystą. Piekarnik rozgrzać do 180°C (górna / dolna grzałka).

Wszystkie składniki (oprócz orzechów) umieścić w misie miksera a następnie przy użyciu końcówki mieszadła dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.

Orzechy posiekać i wmieszać do masy.

Masę przelać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 75 min lub do tzw.: suchego patyczka.

Po upieczeniu wystudzić na kratce i udekorować lukrem orzechowym.

 


Przygotowanie lukru orzechowego:

 

Masło roztopić w garnuszku i dodać drobno roztłuczone orzechy laskowe. Wymieszać. Następnie dodać miód i ciągle gotując na małej mocy palnika mieszać, aż masa zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i udekorować nią wystudzoną babkę. Odstawić jeszcze na ok 15 min do ostygnięcia i stężenia.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty