Rogaliki Śniadaniowe a’la Francuskie Croissanty
Rogaliki Śniadaniowe
a’la Francuskie Croissanty
Mięciutkie, lekko kruche
i niesamowicie delikatnie rogaliki polecają się na pyszne śniadanko. Świetnie będą
smakowały ze słodkimi dodatkami jaki i z wytrawnymi. Polecam do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 269 kcal
W
tym: Białka 6.28 g | Tłuszcze 10.02 g | Węglowodany 37.73 g (w tym cukry 2.17 g)
***
Kaloryczność
potrawy w jednym rogaliku (ok 67 g): 179 kcal
W
tym: Białka 4.19 g | Tłuszcze 6.68 g | Węglowodany 25.16 g (w tym cukry 1.45 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 25 g świeżych drożdży
-
15 g cukru
-
1 paska łyżeczka soli
-
35 ml oleju rzepakowego
-225 ml ciepłej wody
-
40 g miękkiego masła
-
1 jajko
Przygotowanie:
W
ciepłej wodzie wymieszać cukier, 1 dużą łyżkę mąki i drożdże. Przykryć
ściereczką i odstawić na ok 15 min do wyrośnięcia rozczynu.
W
misie miksera umieścić przesianą mąkę, sól i olej. Lekko przemieszać. Następnie
dodać wyrośnięty rozczyn i przy pomocy haka do wyrabiania ciast, wyrobić gładkie
i elastyczne ciasto.
Gotowe
ciasto uformować w kulkę, przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć folią
lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na min 1 h lub do czasu aż ciasto
podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte
ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na dwie równe części i
rozwałkować pierwszą z nich na okrągły placek. Placek równomiernie posmarować miękkim
masłem. Na posmarowanym masłem placku ułożyć drugi kawałek ciasta i rozwałkować
na tej samej wielkości okrąg. Następnie
ciasto złożyć dwukrotnie do środka na trzy razy (patrz VIDEO). Cisto lekko
oprószyć mąka i ponownie rozwałkować na okrągły placek. Okrąg podzielić na 12
trójkątów. Każdy kawałek ciasta lekko rozciągnąć, zrobić małe nacięcie na
środku podstawy trójkąta i w tym właśnie miejscu zacząć zwijać ciasto formując
kształt rogalika.
Gotowe
rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego rogalika
posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem, przykryć blaszkę ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce na ok 30 min do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik
rozgrzać do 190°C w przypadku termoobiegu lub do 200°C w przypadku funkcji
górna/dolna grzałka. Na spodzie piekarnika ustawić małe naczynie żaroodpornie z
wodą.
Wyrośnięte
rogaliki wstawić do nagrzanego piekarnika i przez ok 15 min lub do momentu aż
rogaliki uzyskają złoty kolor.
Po
upieczeniu wystudzić na kratce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz