Pieczona Owsianka Jabłko z Cynamonem
Pieczona Owsianka
Jabłko z Cynamonem
Pieczona owsianka o
smaku szarlotki to pyszne i proste śniadanie. Aromatami cynamonu i jabłek
wypełniający kuchnię i dom podczas pieczenia sprawia, że mocniej uaktywnia się uczucie
głodu a owsianka smakuje potem wyśmienicie i szybko znika z miseczki.
Ciekawostka:
- Jabłka są bogate w
błonnik pokarmowy,
- Badania wykazały, że
fruktoza spożywana z jabłek ma bardzo niewielki wpływ na poziom cukru we krwi,
tak więc spokojnie mogą ją jeść osoby z cukrzycą,
- Jedno jabłko zawiera
średnio 95 kalorii, 25 gramów węglowodanów i 14% zalecanej dziennej dawki
witaminy C,
- Jabłka zawierają duże
ilości wody i błonnika, co sprawia, że są naprawdę sycące.
Polecam mój przepis do
wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 163 kcal
W
tym: Białka 5.65 g | Tłuszcze 5.14 g | Węglowodany 21.99 g (w tym cukry 8.53 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
-
180 g płatków owsianych
-
2 jabłka
-
1½ łyżeczki cynamonu
-
180 ml mleka krowiego lub roślinnego
-
3 łyżki cukru trzcinowego
-
1 łyżeczka cukru z wanilią
-
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 jajka
-
garść blanszowanych migdałów
-
2 łyżki syropu klinowego
Przygotowanie:
Piekarnik
rozgrzać do 180°C z termoobiegiem.
Jabłka
obrać, usunąć gniazda nasienne, ukroić kilka plasterków do końcowej dekoracji a
resztę jabłek pokroić w małą kostkę. Plasterki włożyć do zimnej wody z odrobiną
soku z cytryny lub kwaskiem cytrynowym a by nie zbrązowiały. Kostki jabłka
wymieszać z połową cukru i cynamonu, odstawić na bok.
W kielichu
miksera umieścić płatki, mleko, jajka, proszek do pieczenia, cukier z wanilią
oraz pozostały cukier trzcinowy i cynamon. Całość zmiksować na gładki mus.
Miseczki
spryskać lekko olejem. Na spodzie wyłożyć trochę jabłek, zalać owsianym musem i
wyłożyć pozostałe kawałki jabłek. Wierzch udekorować plastrami jabłka i blanszowanymi
migdałami.
Miseczki
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec owsiankę przez ok 35-40 min.
W
przypadku pieczenia owsianki w urządzeniu AirFryer ustawić temperaturę 190°C.
Do dolnej misy wlać 1 szklankę wody. Miseczki wstawić do kosza i piec owsiankę
przez 25 min.
Przed
podaniem polać odrobiną syropu klonowego. Najlepiej owsianka smakuje na ciepło.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz