Fasolka po Bretońsku (Multicooker / Szybkowar)
Fasolka po Bretońsku
(Multicooker / Szybkowar)
Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker
– Philips HD2151/40
Tradycyjne i ukochane polskie danie, jakim jest Fasolka po Bretońsku, nabiera nowego wymiaru w przygotowaniu za pomocą urządzenia Multicooker Philips HD2151/40. Współczesna technologia łączy się z klasycznymi smakami, tworząc wyjątkowe doświadczenie kulinarne. Poniżej znajduje się szczegółowy przepis, który pozwoli Ci cieszyć się aromatem i smakiem tego wyjątkowego dania. Polecam do wypróbowania
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 108 kcal
W
tym: Białka 6.96 g | Tłuszcze 7.26 g | Węglowodany 5.12 g (w tym cukry 3.22 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 500 g suchej fasoli "Piękny Jaś"
- 1 litr wody do gotowania fasoli + woda do moczenia
suchej fasoli
- 250 g wędzonego surowego boczku
- ok 300 g kabanosów wieprzowych lub innej ulubionej
kiełbasy
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 700 g passaty pomidorowej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 3 kuli ziela angielskiego
- 1 czubata łyżeczka suchego majeranku
-1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- ½ łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Przygotowanie:
Przygotowanie dania należy rozpocząć dzień wcześniej
najlepiej wieczorem. Fasolę wyspać do garnka i zalać zimną wodą. Woda powinna
wystawać min 10 cm nad fasolę. Odstawić w chłodne miejsce na min całą noc, aby
fasola dobrze namokła.
Następnego dnia w misie miksera umieścić pokrojony w
małą kostkę boczek i uruchomić program PODSMAŻANIE, aby go zrumieni c i wytopić
słoninkę. W między czasie drobno posiekać cebule i czosnek. Dodać do
podsmażonego boczku i kontynuować podsmażanie aż cebulka się zeszkli. Na koniec
całość wymieszać z dwiema łyżkami koncentratu pomidorowego. Czas podsmażania całości
powinien wynieść ok 15-20 min.
Kabanosy pokroić w drobne talarki.
W przypadku przygotowywania potrawy w sposób
tradycyjny cały proces podsmażania należy wykonać na patelni.
Gdyby boczek był mało tłusty można dodać odrobine oleju.
Podsmażony boczek z cebulką przełożyć do miseczki i
odstawić na bok na czas gotowania fasoli.
Namoczoną fasolkę odcedzić, przełożyć do misy Multicookera.
Zalać całość litrem zimnej wody. Dodać liście laurowe, ziele
angielskie oraz pokrojone na plasterki kabanosy. Zamknąć pokrywę i
uruchomić program SPECJALNY PRZEPIS / FASOLA.
Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Dodać wcześniej podsmażony boczek z cebulą i koncentratem pomidorowym, wszystkie przyprawy, wlać Passatę pomidorową oraz krojone pomidory z puszki.
Całość delikatnie wymieszać, aby nie uszkodzić fasoli. Zamknąć pokrywę i uruchomić program ODGRZEANIE na 10 min.
Po zakończeniu programu fasolka jest gotowa do podania. W razie potrzeby można dodatkowo doprawić wg własnych preferencji np.: przyprawą Maggi.
W przypadku przygotowywania potrawy w sposób tradycyjny
odcedzoną fasole należy umieścić w dużym garnku, zalać litrem zimnej wody,
dodać liście laurowe ziele angielskie oraz pokrojone na plasterki kabanosy.
Gotować całość pod przykryciem na małej mocy palnika do miękkości przez ok 1½ do
2 h. Prze końcem gotowania dodać sól. Gdy fasola będzie już miękka dodać
wcześniej podsmażony boczek z cebulą i koncentratem pomidorowym, wszystkie
przyprawy, wlać Passatę pomidorową oraz krojone pomidory z puszki. Całość
delikatnie wymieszać, aby nie uszkodzić fasoli. Całość gotować jeszcze prze ok
20 min często mieszając.
Podawać na ciepło z kromką ulubionego pieczywa.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz