Sernik Crème Brûlée
Sernik Crème Brûlée
Idealnie kremowy z nutą
wanilii pod chrupiącą skórka skarmelizowanego brązowego cukru to przepyszny
deser do kawy i na każdą okazję. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 238 kcal
W
tym: Białka 8.59 g | Tłuszcze 13.93 g | Węglowodany 20.32 g (w tym cukry 13.55 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 300 g kakaowych herbatników
- 30 g masła
Składniki na masę
sernikową:
-
1 kg twarogu sernikowego (może być z wiaderka, polecam Pątnicę)
-
150 g cukru pudru
-
1 łyżeczka aromatu waniliowego lub cukru z wanilią (polecam Dr. Oetker)
-
5 jajek
Dodatkowo:
-
2 do 3 łyżek cukru trzcinowego na posypkę do Brûlée
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Tortownicę
o Ø 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Z zewnątrz tortownicę
szczelnie owinąć folią aluminiową lub folą z rękawa do pieczenia. Sernik
pieczony będzie w kąpieli wodnej, tak więc woda nie może dostać się do
tortownicy z masą sernikową.
Piekarnik
rozgrzać do 180°C (górna/dolna grzałka).
Herbatniki
zmiksować mikserem na proszek i wymieszać z roztopionym masłem. Masę przesypać
na dno tortownicy i równomiernie rozprowadzić po powierzchni a następnie lekko
docisnąć dłonią lub dnem szklanki.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki masy sernikowej jednocześnie.
Zmiksować na średnich obrotach miksera przez ok 5 – 7 min na gładką i kremową masę. Masę przelać do tortownicy na herbatnikowy spód.
Tortownice wstawić do większej formy wypełnionej gorącą wodą. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie i piec sernik przez 1 godzinę.
Po
upieczeniu sernik pozostawić jeszcze w piekarniku przez ok 30 min przy lekko
uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjąć z kąpieli wodnej, zdjąć folię zabezpieczającą i pozostawić sernik do całkowitego wystygnięcia.
Wystudzony
sernik umieścić w lodówce i schłodzić przez kilka godzin a najlepiej przez całą
noc.
Następnie
wierzch mocno schłodzonego sernika oprószyć równomiernie cukrem trzcinowym i
przy pomocy specjalnego palinka skarmelizować go na chrupiącą skórkę, pokroić
na porcje i od razu podawać.
Smacznego.
Cudowny puszysty serniczek ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie. Pozdrawiam 🤗
Usuń