Pudding z Perełek Tapioki
Pudding z Perełek Tapioki
Ten bezglutenowy deser
na pewno posmakuje każdemu. Jest prosty w przygotowaniu i jest naprawdę pyszny, delikatny a jego smak i konsystencja
zależy w dużej
mierze od smaku i rodzaju mleka oraz dodatków. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 107 kcal
W
tym: Białka 2.67 g | Tłuszcze 3.06 g | Węglowodany 17.74 g (w tym cukry 4.16 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
-
1 litr mleka krowiego lub ulubionego roślinnego
-
130 g małych kuleczek z tapioki
-
4 łyżki cukru lub ulubionego słodzika
-
1 łyżka aromatu waniliowego lub pestki z jednej laski wanilii
Dodatkowo:
- ulubione owoce lub konfitury (u mnie mus
malinowy, truskawkowy, brzoskwinie z puszki, konfitura wiśniowa i ciasteczka
korzenne)
Perełki
tapioki umieścić w szerokim garnku z nieprzywieralnym dnem i zalać mlekiem. Odstawić
na ok 2 h w ciepłe miejsce, aby nasiąknęły mlekiem (perełki z tapioki można
kupić w każdym dużym hipermarkecie na dziale z azjatyckimi produktami np.: w Carrefourze
czy Auchan).
Po
tym czasie do mleka dodać cukier i aromat waniliowy lub pestki z jednej laski wanilii.
Wszystko wymieszać i zacząć podgrzewać na średniej mocy palnika często
mieszając. Gdy masa się zagotuje zmniejszyć moc palnika do minimum i ciągle
mieszając gotować całość jeszcze przez ok 3 min. Masa w tym czasie trochę zgęstnieje,
ale o to w tym chodzi.
Gotową
masę ostrożnie podzielić do małych salaterek lub szklanek do ok ¾ ich wysokości,
aby pozostawić trochę miejsca na owocowe dodatki.
Szklaneczki
pozostawić na blacie do całkowitego ostygnięcia i udekorować owocami lub owocowymi
musami wg uznania. Tu można uruchomić swoją kreatywność. Można pokruszyć
ciasteczka, orzechy lub granolę, posypać nimi wierzch puddingu a następnie przykryć
owocowym musem lub konfiturą. Można pokroić ulubione świeże, sezonowe owoce lub
owoce z puszki itd.
Następnie
wstawić wszystko do lodówki na ok 2 h do całkowitego schłodzenia.
Podawać
schłodzone.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz