Pudding z Perełek Tapioki

Pudding z Perełek Tapioki

 

Ten bezglutenowy deser na pewno posmakuje każdemu. Jest prosty w przygotowaniu i jest naprawdę pyszny, delikatny a jego smak i konsystencja zależy w dużej mierze od smaku i rodzaju mleka oraz dodatków. Polecam gorąco do wypróbowania.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 107 kcal

W tym: Białka 2.67 g | Tłuszcze 3.06 g | Węglowodany 17.74 g (w tym cukry 4.16 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 1 litr mleka krowiego lub ulubionego roślinnego

- 130 g małych kuleczek z tapioki

- 4 łyżki cukru lub ulubionego słodzika

- 1 łyżka aromatu waniliowego lub pestki z jednej laski wanilii

 


Dodatkowo:

 

- ulubione owoce lub konfitury (u mnie mus malinowy, truskawkowy, brzoskwinie z puszki, konfitura wiśniowa i ciasteczka korzenne)

 

Przygotowanie:

 

Perełki tapioki umieścić w szerokim garnku z nieprzywieralnym dnem i zalać mlekiem. Odstawić na ok 2 h w ciepłe miejsce, aby nasiąknęły mlekiem (perełki z tapioki można kupić w każdym dużym hipermarkecie na dziale z azjatyckimi produktami np.: w Carrefourze czy Auchan).

Po tym czasie do mleka dodać cukier i aromat waniliowy lub pestki z jednej laski wanilii. Wszystko wymieszać i zacząć podgrzewać na średniej mocy palnika często mieszając. Gdy masa się zagotuje zmniejszyć moc palnika do minimum i ciągle mieszając gotować całość jeszcze przez ok 3 min. Masa w tym czasie trochę zgęstnieje, ale o to w tym chodzi.

Gotową masę ostrożnie podzielić do małych salaterek lub szklanek do ok ¾ ich wysokości, aby pozostawić trochę miejsca na owocowe dodatki.

Szklaneczki pozostawić na blacie do całkowitego ostygnięcia i udekorować owocami lub owocowymi musami wg uznania. Tu można uruchomić swoją kreatywność. Można pokruszyć ciasteczka, orzechy lub granolę, posypać nimi wierzch puddingu a następnie przykryć owocowym musem lub konfiturą. Można pokroić ulubione świeże, sezonowe owoce lub owoce z puszki itd.

Następnie wstawić wszystko do lodówki na ok 2 h do całkowitego schłodzenia.

Podawać schłodzone.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty