Pierożki Wonton z Kurczakiem i Warzywami
Pierożki Wonton
z Kurczakiem i Warzywami
Pierożki Wonton to przysmak kuchni chińskiej. Najpopularniejsze nadzienia to mielona wieprzowina, krewetki lub mięso z kurczaka. Domowe pierożki wonton nie tylko smakują niesamowicie, ale są też naprawdę proste do zrobienia. Świetnie smakują także z zupą Wonton -
link: Zupa Wonton.
Polecam do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 167 kcal
W
tym: Białka 8.71 g | Tłuszcze 5.15 g | Węglowodany 20.39 g (w tym cukry 1.80 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
-
±250 g mąki pszennej
-
260 ml wrzącej wody
Składniki na farsz:
-
300 g ugotowanego mięsa z kurczaka (może być mięso z rosołu)
-
1 ugotowana marchewka (np.: z rosołu)
-
1 ugotowana pietruszka (np.: z rosołu)
-
kawałek ugotowanej bulwy selera (np.: z rosołu)
-
1 mała cebula
-
2 małe ząbki czosnku
-
ok 2 cm korzenia imbiru
-
1 łyżka sosu sojowego
-
1 łyżka oleju sezamowego
-
1½ łyżki oliwy z oliwek
-
garść świeżej kolendry
-
½ pieprzu
Przygotowanie ciasta:
Mąkę ryżową zalać wrzącą wodą i szybko
wymieszać. Powinna powstać papka podobna do kisielu. Odstawić na ok 15 min.
Następnie połączyć namoczoną mąkę ryżowa z
mąką pszenną oraz solą i zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Ciasto umieścić w
miseczce, przykryć folią spożywczą i pozostawić do odpoczęcia na ok 30 min. W
tym czasie przygotować farsz.
Cebulę
i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek. Imbir pokroić na mniejsze
kawałki.
Ugotowane
mięso np., z rosołu wraz z ugotowanymi warzywami, z olejem sezamowym, z kolendrą,
imbirem i podsmażoną cebulką z czosnkiem zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wszystko
wymieszać z sosem sojowym i doprawić pieprzem.
Ciasto
podzielić na ok 4 części i po kolei rozwałkowywać każdy kawałek na cienki
placek. Wykrawać przy pomocy dużego kubka lub ringu okręgi o średnic ok 8-9 cm.
Na środku każdego krążka nakładać po jednej łyżeczce farszu i sklejać pierożki
tworząc małą sakiewkę lekko przekręcając w miejscu łączenia.
Duży garnek napełnić wodą w ilości ok ¾ jego pojemności. Wodę doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się wody dodać 2 łyżki oleju i 1 łyżeczkę soli. Partiami gotować pierożki delikatnie mieszając, aby nie przykleiły się do dna. Od chwili wypłynięcia pierożków na powierzchnię gotować je jeszcze przez ok 3-5 min. Następnie łyżką cedzakową wyławiać pierożki, przekładać do miseczki lub na talerz i serwować na ciepło z np.: sosem sojowym lub słodkim sosem chili.
Pierożki
Wonton najlepiej jednak smakują z zupą Wonton (przepis na zupę w linku - Zupa Wonton)
Smacznego.
Te pierożki Wonton brzmią obłędnie! Wspaniale, że podzieliłaś się tym przepisem i krok po kroku wyjaśniłaś, jak je zrobić. To na pewno stanie się ulubioną przekąską w menu niejednego smakosza. Dzięki za inspirację! 🥟
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za pochwałę i cieszę się że przypadły do gustu. Smacznego i zapraszam do przetestowania innych moich przepisów. Pozdrawiam
Usuń