Nuggetsy z Mielonego Mięsa (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Nuggetsy z Mielonego Mięsa
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Łatwe
domowe Nuggetsy z mielonego mięsa z kurczaka do przygotowania w urządzeniu
AirFryer to moja druga propozycja na te pyszne danie. Są idealnie złociste i
chrupiące na zewnątrz a jednocześnie bardzo soczyste i delikatne w środku. Polecam
gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 142 kcal
W
tym: Białka 12.26 g | Tłuszcze 4.04 g | Węglowodany 13.66 g ( w tym cukry 1.35 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 1 duża
cebula
- 1 duży
ugotowany ziemniak
- 1 duże
jajko
- 1 łyżka
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- sól,
pieprz
- 1 łyżka
oleju roślinnego
Składniki
na panierkę:
-
po ½ łyżeczki soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki w proszku
- 2
szklanki płatków kukurydzianych
- 1
szklanka bułki tartej
- ½
szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Pierś
z kurczaka umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Ziemniaka obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Następnie
wszystko umieścić w blenderze wraz z jajkiem, skrobią, olejem i przyprawami a
następnie zmiksować na gładką masę. Ewentualnie mięso razem z cebulą i
ziemniakiem można zmielić w maszynce do mielenia mięsa a następnie dodać jajko,
skrobię, olej oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
Z powstałej
masy formować małe lekko kwadratowe, grube na ok 1½ cm kotleciki, panierować w
panierce i układać w skropionym tłuszczem koszu AirFryera.
Urządzenie
ustawić na 180°C. Do dolnej misy wlać ok 1 szklanki wody, aby zachować odpowiednią
wilgotność Nuggetsów.
Nuggetsy
z wierzchu delikatnie spryskać olejem.
Smażyć
przez 10 min a następnie ostrożnie wysunąć kosz, delikatnie obrócić każdy
kawałek mięsa na drugą stronę po czym ponownie spryskać je odrobiną oleju i
smażyć całość przez kolejne 7-10 min., lub do momentu aż nabiorą mocno złotego
koloru.
Podawać
na ciepło lub na zimno z ulubionym sosem lub sałatką
Przygotowanie panierki:
Płatki
kukurydziane, bułkę tartą, mąkę oraz przyprawy umieść w mikserze lub malakserze
i zmiksować na proszek.
Ostatecznie
płatki kukurydziane można także umieścić w woreczku i przy pomocy wałka do
ciasta zmiażdżyć na drobną kruszonkę a następnie dodać bułkę tartą, mąkę i
przyprawy oraz wszystko dokładnie wymieszać.
Piekarnik
rozgrzać do 190°C (góra/dół) lub 180°C przy termoobiegu.
Nuggetsy
przygotować zgodnie z powyższym przepisem.
Dużą
blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na nim mięsne
kotleciki. Całość dość obficie spryskać olejem i wstawić do nagrzanego
piekarnika. Piec prze ok 20-25 min z obu stron lub do momentu aż Nuggetsy
uzyskają złoty kolor, przewracając je min dwa razy w trakcie pieczenia na
blaszce. Na spód piekarnika można wstawić dodatkowo miskę z wodą, aby wytworzyć
parę wodną w trakcie pieczenia. Nuggetsy w ten sposób będą bardziej soczyste i
nie wysuszą się zbyt można w trakcie pieczenia.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz