Nuggetsy z Mielonego Mięsa (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Nuggetsy z Mielonego Mięsa

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Łatwe domowe Nuggetsy z mielonego mięsa z kurczaka do przygotowania w urządzeniu AirFryer to moja druga propozycja na te pyszne danie. Są idealnie złociste i chrupiące na zewnątrz a jednocześnie bardzo soczyste i delikatne w środku. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 142 kcal

W tym: Białka 12.26 g | Tłuszcze 4.04 g | Węglowodany 13.66 g ( w tym cukry 1.35 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

 - 1 duża pierś z kurczaka

- 1 duża cebula

- 1 duży ugotowany ziemniak

- 1 duże jajko

- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

- sól, pieprz

- 1 łyżka oleju roślinnego

 


Składniki na panierkę:

 

- po ½ łyżeczki soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki w proszku

- 2 szklanki płatków kukurydzianych

- 1 szklanka bułki tartej

- ½ szklanki mąki pszennej

 


Przygotowanie:

 

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaka obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

Następnie wszystko umieścić w blenderze wraz z jajkiem, skrobią, olejem i przyprawami a następnie zmiksować na gładką masę. Ewentualnie mięso razem z cebulą i ziemniakiem można zmielić w maszynce do mielenia mięsa a następnie dodać jajko, skrobię, olej oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.

Z powstałej masy formować małe lekko kwadratowe, grube na ok 1½ cm kotleciki, panierować w panierce i układać w skropionym tłuszczem koszu AirFryera.

Urządzenie ustawić na 180°C. Do dolnej misy wlać ok 1 szklanki wody, aby zachować odpowiednią wilgotność Nuggetsów.

Nuggetsy z wierzchu delikatnie spryskać olejem.

Smażyć przez 10 min a następnie ostrożnie wysunąć kosz, delikatnie obrócić każdy kawałek mięsa na drugą stronę po czym ponownie spryskać je odrobiną oleju i smażyć całość przez kolejne 7-10 min., lub do momentu aż nabiorą mocno złotego koloru.

Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionym sosem lub sałatką

 


Przygotowanie panierki:


Płatki kukurydziane, bułkę tartą, mąkę oraz przyprawy umieść w mikserze lub malakserze i zmiksować na proszek.

Ostatecznie płatki kukurydziane można także umieścić w woreczku i przy pomocy wałka do ciasta zmiażdżyć na drobną kruszonkę a następnie dodać bułkę tartą, mąkę i przyprawy oraz wszystko dokładnie wymieszać.

 *Przygotowanie w piekarniku:

 

Piekarnik rozgrzać do 190°C (góra/dół) lub 180°C przy termoobiegu.

Nuggetsy przygotować zgodnie z powyższym przepisem.

Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na nim mięsne kotleciki. Całość dość obficie spryskać olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec prze ok 20-25 min z obu stron lub do momentu aż Nuggetsy uzyskają złoty kolor, przewracając je min dwa razy w trakcie pieczenia na blaszce. Na spód piekarnika można wstawić dodatkowo miskę z wodą, aby wytworzyć parę wodną w trakcie pieczenia. Nuggetsy w ten sposób będą bardziej soczyste i nie wysuszą się zbyt można w trakcie pieczenia.



Smacznego.

 

Komentarze

Popularne Posty