Młoda Kapusta Zasmażana
Młoda Kapusta Zasmażana
Młoda zasmażana kapusta
inaczej zwana ,,kapustą na gęsto” to jedna ze smaczniejszych przystawek obiadowych
w okresie wiosenno - letnim. Idealnie pasuje do kotletów schabowych lub
mielonych z młodymi ziemniaczkami 😉. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 79 kcal
W
tym: Białka 1.58 g | Tłuszcze 4.27 g | Węglowodany 7.65 g (w tym cukry 5.00 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 1 mała główka młodej,
zielonej kapusty
- 4 łyżki klarowanego
masła
- 2 średnie cebule
- 1 duża marchewka
- 1 szklanka bulionu lub
wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 liść laurowy
- 1½ łyżeczki cukru
- ½ pęczka koperku
- 2 do 3 łyżek śmietanki
kremówki lub skondensowanego niesłodzonego mleka
Przygotowanie:
Kapustę
umyć i drobno poszatkować. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Marchewkę obrać i
zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Z
cytryny wycisnąć sok.
W
szerokim garnku na dwóch łyżkach klarowanego masła zeszklić cebulę. Następnie dodać
posiekaną kapustę i startą marchewkę oraz wszystkie przyprawy. Całość zalać bulion
lub wodą. Rozpocząć proces gotowania/duszenia. Gotować na małej mocy palnika pod
przykryciem przez ok 15 minut (lub do momentu, gdy kapusta będzie już miękka).
Następnie dodać posiekany koper oraz całość skropić sokiem z cytryny,
wymieszać. Gotować wszystko jeszcze przez ok 10 min często mieszając (bez
przykrycia) aż nadmiar płynów odparuje.
W
międzyczasie na patelni rozpuść pozostałe dwie łyżki masła. Dodać mąkę i dobrze
ją rozetrzeć w maśle tak aby nie powstały grudki. Gdy całość zacznie się lekko pienić
natychmiast przelać zawartość do garnka z kapustą i szybko oraz energicznie
wymieszać. Masa zacznie lekko gęstnieć. Na koniec można dodać odrobinę
śmietanki kremówki lub niesłodzonego mleka skondensowanego, aby dodać kapuście
dodatkowej kremowej i aksamitnego konsystencji.
Podawać
na ciepło do dań obiadowych.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz