Kotleciki Szu Szu

Kotleciki Szu Szu

 

Jeśli szukacie inspiracji na pyszny i szybki obiad, to polecam wypróbować przepis na drobiowe Kotleciki Szu Szu. Kotleciki te są naprawdę pyszne, soczyste, wręcz rozpływają się w ustach. Polecam do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 252 kcal

W tym: Białka 15.56 g | Tłuszcze 14.02 g | Węglowodany 15.50 g (w tym cukry 0.22 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 500 g piersi z kurczaka lub polędwiczek z kurczaka

- 2 żółtka

- 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego

- 1 łyżka majonezu

- 3 ząbki czosnku

- ½ łyżeczki soli

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

- ½ łyżeczki mielonego pieprzu

- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki

- 3 łyżki oleju rzepakowego

 


Dodatkowo:

 

 - olej do smażenia



Przygotowanie:

 

Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych żyłek i błonek. Osuszyć na ręczniku papierowym. W przypadku piersi z kurczaka pokroić je na mniejsze kawałki. Polędwiczek nie trzeba kroić.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

W misce umieścić żółtka, jogurt, majonez, 3 łyżki oleju, mąkę ziemniaczaną, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, aby powstał jednolity mus o konsystencji śmietany. 

W tak przygotowanej marynacie umieścić mięsne kawałki kurczaka i delikatnie wymieszać, aby każdy kawałek mięsa pokrył się marynatą. Miskę odstawić do lodówki na ok 30 min choć proponuję pozostawić mięso w marynacie do następnego dnia. Idealnie przejdzie ono wszystkimi przyprawami i będzie bardziej kruche po usmażeniu.  

Na dużej patelni rozgrzać ok 12 łyżek oleju. Kotleciki układać na rozgrzanym oleju i smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlecik odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawać z ulubionymi dodatkami.


Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty