Kotleciki Szu Szu
Kotleciki Szu Szu
Jeśli szukacie
inspiracji na pyszny i szybki obiad, to polecam wypróbować przepis na drobiowe Kotleciki
Szu Szu. Kotleciki te są naprawdę pyszne, soczyste, wręcz rozpływają się w
ustach. Polecam do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 252 kcal
W
tym: Białka 15.56 g | Tłuszcze 14.02 g | Węglowodany 15.50 g (w tym cukry 0.22 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
-
500 g piersi z kurczaka lub polędwiczek z kurczaka
-
2 żółtka
-
2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
-
1 łyżka majonezu
-
3 ząbki czosnku
-
½ łyżeczki soli
-
3 łyżki mąki ziemniaczanej
-
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
-
½ łyżeczki mielonego pieprzu
-
½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
-
3 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Mięso
umyć, oczyścić z ewentualnych żyłek i błonek. Osuszyć na ręczniku papierowym. W
przypadku piersi z kurczaka pokroić je na mniejsze kawałki. Polędwiczek nie
trzeba kroić.
Czosnek
obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
W misce umieścić żółtka, jogurt, majonez, 3 łyżki oleju, mąkę ziemniaczaną, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, aby powstał jednolity mus o konsystencji śmietany.
W tak przygotowanej marynacie umieścić
mięsne kawałki kurczaka i delikatnie wymieszać, aby każdy kawałek mięsa pokrył się
marynatą. Miskę odstawić do lodówki na ok 30 min choć proponuję pozostawić
mięso w marynacie do następnego dnia. Idealnie przejdzie ono wszystkimi
przyprawami i będzie bardziej kruche po usmażeniu.
Na
dużej patelni rozgrzać ok 12 łyżek oleju. Kotleciki układać na rozgrzanym oleju
i smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlecik
odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz