Jagodzianki

Jagodzianki

 

Jagodzianki to klasyk. Bezsprzecznie każdy przynajmniej raz w roku musi je zjeść. Najlepsze są te domowe własnej roboty. Moje Jagodzianki są miękkie, puszyste i bardzo delikatnie. Polecam gorąco do wypróbowania.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 237 kcal

W tym: Białka 5.34 g | Tłuszcze 8.59 g | Węglowodany 34.28 g (w tym cukry 7.93 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki na ciasto:

 

- ±500 g mąki pszennej typu 550

250 ml ciepłego mleka

- 80 g miękkiego masła

- 70 g cukru

- 25 g świeżych drożdży

- ½ łyżeczki soli

- 1 jajko

  

Składniki na nadzienie:

 

- 500 g jagód (świeżych lub mrożonych)

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 Składniki na kruszonkę:

 

- 120 g mąki pszennej

- 60 g cukru

- 60 g zimnego masła

 

 Dodatkowo:

 

- 1 jajko

- 1 łyżka mleka

 


Przygotowanie ciasta:

 

W lekko ciepłym mleku dobrze wymieszać 1 łyżkę cukru, pokruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić pozostałą mąkę, resztę cukru, jajko oraz sól. Wymieszać. Gdy rozczyn wyrośnie dodać go także do misy miksera i rozpocząć proces wyrabiania ciasta. Wyrabiać ciasto na średnich obrotach przez ok 10 min. Pod koniec dodać miękkie masło i wyrabiać do momentu aż masło całkowicie wchłonie się do ciasta a ciasto będzie łatwo odklejać się od ścianek misy. Ciasto można także wyrobić ręcznie. Powinno być gładkie i elastyczne.

Misę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1½ h, aby podwoiło swoją objętość.

 

Przygotowanie nadzienia:

 

Nadzienie przygotować na krótko przed nadziewaniem ciasta i formowaniem bułeczek, aby nie zdążyły puścić zbyt dużo soku.

W przypadku świeżych jagód należy je delikatnie umyć pod bieżącą wodą a następnie odcedzić na sitku i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. W przypadku jagód mrożonych nie rozmrażać ich a jedynie krótko opłukać zimną wodą i osuszyć w ręczniku papierowym z nadmiaru wody.  

Do jagód dodać cukier i mąkę ziemniaczaną a następnie wszystko delikatnie wymieszać tak, aby jagody równomiernie były pokryte cukrem i mąką.  Starać się nie rozgnieść jagód.

 

Przygotowanie kruszonki:

 

W miseczce lub głębokim dużym talerzu wymieszać cukier z mąką a następnie dodać zimnie i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Ja ścieram zimne masło na tarce jarzynowej na grubych oczkach.

Palcami mieszać, zgniatać i rozcierać wszystkie składniki aż zaczną powstawać małe grudki ciasta.

Gotową kruszonkę schować do lodówki do schłodzenia.

 

Przygotowanie końcowe:

 

Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i delikatnie odgazować je ugniatając parę razy do środka.

Ciasto podzielić na ok 14 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placek o średnicy ok 12-15 cm i grubości ok 8 mm. Na środek każdego placka nakładać po ok 2 łyżki nadzienia i sklejać ciasto jak pieroga formując przy tym charakterystyczną dla jagodzianek podłużną bułeczkę.

Bułeczki układać na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia sklejona stroną w dół. Zachować ok 3-5 cm odstępy między bułeczkami, gdyż bułeczki wyrosną podczas pieczenia. Przykryć całość ponownie bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do kolejnego wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Wyrośnięte bułeczki z wierzchu posmarować delikatnie rozkłóconym jakiem wymieszanym z mlekiem a następnie posypać kruszonką.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec jagodzianki prze ok 20 – 25 min., aż uzyskają złoty kolor.

Po upieczeniu wystudzić na kratce.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty