Jagodzianki
Jagodzianki
Jagodzianki to klasyk. Bezsprzecznie każdy przynajmniej raz w roku musi je zjeść.
Najlepsze są te domowe własnej roboty. Moje Jagodzianki są miękkie, puszyste i bardzo delikatnie. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 237 kcal
W
tym: Białka 5.34 g | Tłuszcze 8.59 g | Węglowodany 34.28 g (w tym cukry 7.93 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
-
±500 g mąki pszennej typu 550
250
ml ciepłego mleka
-
80 g miękkiego masła
-
70 g cukru
-
25 g świeżych drożdży
-
½ łyżeczki soli
-
1 jajko
Składniki na nadzienie:
-
500 g jagód (świeżych lub mrożonych)
-
3 łyżki cukru pudru
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
120 g mąki pszennej
-
60 g cukru
-
60 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
W lekko
ciepłym mleku dobrze wymieszać 1 łyżkę cukru, pokruszone drożdże i 2 łyżki
mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15
minut. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W
misie miksera umieścić pozostałą mąkę, resztę cukru, jajko oraz sól. Wymieszać.
Gdy rozczyn wyrośnie dodać go także do misy miksera i rozpocząć proces
wyrabiania ciasta. Wyrabiać ciasto na średnich obrotach przez ok 10 min. Pod
koniec dodać miękkie masło i wyrabiać do momentu aż masło całkowicie wchłonie się
do ciasta a ciasto będzie łatwo odklejać się od ścianek misy. Ciasto można także
wyrobić ręcznie. Powinno być gładkie i elastyczne.
Misę
przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1½ h, aby
podwoiło swoją objętość.
Przygotowanie
nadzienia:
Nadzienie
przygotować na krótko przed nadziewaniem ciasta i formowaniem bułeczek, aby nie
zdążyły puścić zbyt dużo soku.
W
przypadku świeżych jagód należy je delikatnie umyć pod bieżącą wodą a następnie
odcedzić na sitku i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. W przypadku jagód
mrożonych nie rozmrażać ich a jedynie krótko opłukać zimną wodą i osuszyć w
ręczniku papierowym z nadmiaru wody.
Do
jagód dodać cukier i mąkę ziemniaczaną a następnie wszystko delikatnie
wymieszać tak, aby jagody równomiernie były pokryte cukrem i mąką. Starać się nie rozgnieść jagód.
Przygotowanie
kruszonki:
W
miseczce lub głębokim dużym talerzu wymieszać cukier z mąką a następnie dodać
zimnie i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Ja ścieram zimne masło na tarce
jarzynowej na grubych oczkach.
Palcami
mieszać, zgniatać i rozcierać wszystkie składniki aż zaczną powstawać małe
grudki ciasta.
Gotową
kruszonkę schować do lodówki do schłodzenia.
Przygotowanie końcowe:
Po
wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i delikatnie odgazować je ugniatając
parę razy do środka.
Ciasto
podzielić na ok 14 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placek o
średnicy ok 12-15 cm i grubości ok 8 mm. Na środek każdego placka nakładać po
ok 2 łyżki nadzienia i sklejać ciasto jak pieroga formując przy tym charakterystyczną
dla jagodzianek podłużną bułeczkę.
Bułeczki
układać na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia sklejona stroną
w dół. Zachować ok 3-5 cm odstępy między bułeczkami, gdyż bułeczki wyrosną
podczas pieczenia. Przykryć całość ponownie bawełnianą ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce do kolejnego wyrośnięcia.
Piekarnik
rozgrzać do 180°C.
Wyrośnięte
bułeczki z wierzchu posmarować delikatnie rozkłóconym jakiem wymieszanym z
mlekiem a następnie posypać kruszonką.
Blachę
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec jagodzianki prze ok 20 – 25 min., aż
uzyskają złoty kolor.
Po
upieczeniu wystudzić na kratce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz