Cynamonowa Babka Serowa
Cynamonowa Babka Serowa
Cynamonowa babka serowa
jest niezwykle pyszna i mięciutka. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu a zamiast
cynamonowej kruszonki można użyć także świeżych sezonowych owoców. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 329 kcal
W
tym: Białka 6.51 g | Tłuszcze 16.15 g | Węglowodany 38.89 g (w tym cukry 20.70 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
-
4 duże jajka
-
250 g twarogu sernikowego (może być z kubełka)
-
130 g cukru drobnego
-
150 g masła
-
50 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
- 80 g miękkiego masła
-
150 g cukru trzcinowego
-
2 łyżeczki cukru z wanilią
-
2 łyżeczki cynamonu
-
±4 czubate łyżki mąki pszennej
-
garść blanszowanych płatków migdałowych
Keksówkę
wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki) lub wysmarować masłem i oprószyć
bułka tartą. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
W
misie miksera umieścić jajka z cukrem i ubić na puszystą masę. W międzyczasie roztopić
masło z mlekiem i wystudzić. Suche składniki odmierzyć do oddzielnej miski i
wymieszać.
Zmniejszyć
obroty miksera do minimum i do ubitej masy jajecznej cienką stróżką wlewać
przestudzone masło z mlekiem a następnie dodawać po jednej łyżce twarogu nie
przerywając miksowania.
Następnie
do miski wsypać mieszankę sypkich składników (mąka i proszek do pieczenia). Całość
wymieszać delikatnie i powoli łopatką lub drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć
konsystencję gęstej śmietany.
Gotową
masę przelać do keksówki i przygotować nadziejnie cynamonowe.
W misce umieścić brązowy cukier, cukier z wanilią,
cynamon, mąkę i miękkie masło a następnie utrzeć dłońmi na miękką kruszonkę.
Przygotowanie
końcowe:
Kruszonkę
równomiernie ułożyć na wierzchu ciasta w keksówce i delikatnie przy pomocy
patyczka lub rączki od łyżki zrobić kilka tzw.: ,, esów - floresów”, aby trochę
kruszonki wmieszać do wnętrza masy. Dodatkowo oprószyć całość blanszowanymi płatkami
migdałów.
Keksówkę
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 40 min lub do tzw.: suchego patyczka.
Po
upieczeniu wystudzić na kratce a przed podaniem wierzch można dodatkowo
oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz