Cynamonowa Babka Serowa

Cynamonowa Babka Serowa

 

Cynamonowa babka serowa jest niezwykle pyszna i mięciutka. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu a zamiast cynamonowej kruszonki można użyć także świeżych sezonowych owoców. Polecam gorąco do wypróbowania.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 329 kcal

W tym: Białka 6.51 g | Tłuszcze 16.15 g | Węglowodany 38.89 g (w tym cukry 20.70 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 320 g mąki pszennej

- 4 duże jajka

- 250 g twarogu sernikowego (może być z kubełka)

- 130 g cukru drobnego

- 150 g masła

- 50 ml mleka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 


Składniki na nadzienie:


- 80 g miękkiego masła

- 150 g cukru trzcinowego

- 2 łyżeczki cukru z wanilią

- 2 łyżeczki cynamonu

- ±4 czubate łyżki mąki pszennej

- garść blanszowanych płatków migdałowych

 


Przygotowanie ciasta:

 

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki) lub wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą. Piekarnik rozgrzać do 180°C.

W misie miksera umieścić jajka z cukrem i ubić na puszystą masę. W międzyczasie roztopić masło z mlekiem i wystudzić. Suche składniki odmierzyć do oddzielnej miski i wymieszać.

Zmniejszyć obroty miksera do minimum i do ubitej masy jajecznej cienką stróżką wlewać przestudzone masło z mlekiem a następnie dodawać po jednej łyżce twarogu nie przerywając miksowania.

Następnie do miski wsypać mieszankę sypkich składników (mąka i proszek do pieczenia). Całość wymieszać delikatnie i powoli łopatką lub drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Gotową masę przelać do keksówki i przygotować nadziejnie cynamonowe.

 

Przygotowanie nadzienia:

 

W misce umieścić brązowy cukier, cukier z wanilią, cynamon, mąkę i miękkie masło a następnie utrzeć dłońmi na miękką kruszonkę.

 

Przygotowanie końcowe:

 

Kruszonkę równomiernie ułożyć na wierzchu ciasta w keksówce i delikatnie przy pomocy patyczka lub rączki od łyżki zrobić kilka tzw.: ,, esów - floresów”, aby trochę kruszonki wmieszać do wnętrza masy. Dodatkowo oprószyć całość blanszowanymi płatkami migdałów.

Keksówkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 40 min lub do tzw.: suchego patyczka.

Po upieczeniu wystudzić na kratce a przed podaniem wierzch można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty