Roladki Schabowe (Multicooker / Szybkowar)
Roladki Schabowe
(Multicooker
/ Szybkowar)
Kruche,
aromatyczne, soczyste i pyszne rolady ze schabu polecają się na obiad. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker
– Philips HD2151/40
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 92 kcal
W
tym: Białka 9.92 g | Tłuszcze 4.37 g | Węglowodany 2.84 g (w tym cukry 1.79 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
-ok 700 g schabu bez kości
- 4 cebule
- 400 g wędzonego boczku w plastrach
- 4 duże ogórki kiszone
- 700 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra
- suszony majeranek
- 3 łyżki maki pszennej
- ½ słoiczka musztardy chrzanowej
- 2 łyżki klarowanego masła
Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić schab na ok 1½ cm grubości
kotlety a następnie przy pomocy tłuczka uklepać na cienkie płaty.
Dwie cebule drobno posiekać i zeszklić w jednej łyżce klarowanego
masła.
Ogórki pokroić wzdłuż na cienkie plastry.
Każdy płat mięsa oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Wierzch mięsnego płata posmarować musztardą.
Ułożyć na nim plastry boczku.
Na boczku ułożyć plastry ogórka.A na ogórkach porcję zeszklonej cebuli.
Całość zwinąć ciasno i zawiązać roladę sznurkiem.
Roztopić drugą łyżkę klarowanego masła i obsmażyć na
nim z każdej strony związane rolady.
Pozostałe dwie cebule obrać i zmiksować mikserem na gładki mus. Mus cebulowy razem z mąką wymieszać w bulionie, aby nie powstały grudki. Bulionem zalać obsmażone rolady. Dodać oba rodzaje papryki, sól, pierz i majeranek w preferowanych przez siebie ilościach. Delikatnie wszystko wymieszać.
Zamknąć
pokrywę urządzenia i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM / WIEPRZOWINA
zmieniając czas gotowania na 25 min.
Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę.
Wyjąć rolady i usunąć z nich sznurek. Sos w misie przemieszać i w razie potrzeby
dodatkowo doprawić. Sos można dodatkowo zagęścić uruchomić program ZAGĘSZCZANIE
SOSU, jeśli ktoś woli bardzie gęste sosy.
Rolady podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami np.: z
kaszą, kluseczkami, ziemniakami lub warzywami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz