Roladki Schabowe (Multicooker / Szybkowar)

Roladki Schabowe

(Multicooker / Szybkowar)

Kruche, aromatyczne, soczyste i pyszne rolady ze schabu polecają się na obiad. Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker – Philips HD2151/40

Kaloryczność potrawy w 100 g: 92 kcal

W tym: Białka 9.92 g | Tłuszcze 4.37 g | Węglowodany 2.84 g (w tym cukry 1.79 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

-ok 700 g schabu bez kości

- 4 cebule

- 400 g wędzonego boczku w plastrach

- 4 duże ogórki kiszone

- 700 ml bulionu warzywnego

- sól

- pieprz

- papryka słodka i ostra

- suszony majeranek

- 3 łyżki maki pszennej

- ½ słoiczka musztardy chrzanowej

- 2 łyżki klarowanego masła

 

 

Przygotowanie:

 

Mięso umyć i osuszyć. Pokroić schab na ok 1½ cm grubości kotlety a następnie przy pomocy tłuczka uklepać na cienkie płaty.

Dwie cebule drobno posiekać i zeszklić w jednej łyżce klarowanego masła.

Ogórki pokroić wzdłuż na cienkie plastry.

Każdy płat mięsa oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

Wierzch mięsnego płata posmarować musztardą. 

Ułożyć na nim plastry boczku. 

Na boczku ułożyć plastry ogórka.

A na ogórkach porcję zeszklonej cebuli. 

Całość zwinąć ciasno i zawiązać roladę sznurkiem.


W misie miksera uruchomić program PODSMAŻANIE.

Roztopić drugą łyżkę klarowanego masła i obsmażyć na nim z każdej strony związane rolady.


Pozostałe dwie cebule obrać i zmiksować mikserem na gładki mus. Mus cebulowy razem z mąką wymieszać w bulionie, aby nie powstały grudki. Bulionem zalać obsmażone rolady. Dodać oba rodzaje papryki, sól, pierz i majeranek w preferowanych przez siebie ilościach. Delikatnie wszystko wymieszać. 

Zamknąć pokrywę urządzenia i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM / WIEPRZOWINA zmieniając czas gotowania na 25 min.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Wyjąć rolady i usunąć z nich sznurek. Sos w misie przemieszać i w razie potrzeby dodatkowo doprawić. Sos można dodatkowo zagęścić uruchomić program ZAGĘSZCZANIE SOSU, jeśli ktoś woli bardzie gęste sosy.

Rolady podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami np.: z kaszą, kluseczkami, ziemniakami lub warzywami.





Smacznego.

 

Komentarze

Popularne Posty