Pataniscas de Bacalhau – Portugalskie Placuszki z Dorsza
Pataniscas de Bacalhau –
Portugalskie Placuszki z Dorsza
Proste, zdrowe, łatwe w
przygotowaniu i szybkie danie, które pasuje do wszystkiego. Można podawać je z
ziemniakami, ryżem, makaronem i warzywami. Placuszki z dorsza są jednym z
najbardziej uwielbianych przez portugalskie rodziny daniem a przepis
przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g : 82 kcal
W
tym: Białka 9.13 g | Tłuszcze 2.01 g | Węglowodany 5.52 g (w tym cukry 0.59 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
-
400 g filetów z dorsza świeżych lub mrożonych
-
1 duża cebula
-
2 garści świeżego szpinaku lub natka pietruszki
-
sok z jednej cytryny
-
sól, pieprz
-
3 jajka
-
1 łyżka klarowanego masła
-
60 g maki pszennej
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
150 ml jasnego piwa
-
olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety
umyć i osuszyć na papierowym ręczniku (mrożone należy najpierw rozmrozić).
Rybę
skropić sokiem z cytryny a następnie oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.
Następnie filety ugotować na parze.
W
garnku zagotować ok 1½ szklanki wody. Filety umieścić na sicie a sito na rancie
garnka z gotującą się wodą tak, aby dno sito nie dotykało tafli wody. Garnek nakryć
pokrywką i gotować rybę przez ok 15-20 min na małej mocy palnika.
W
tym czasie obrać cebulę i drobno ją posiekać. W garnuszku rozgrzać klarowane masło
i zeszklić na nim posiekana cebulę na złoty kolor.
Szpinak
lub natkę pietruszki drobno posiekać.
Z
jajek białka oddzielić od żółtek.
Żółtka
wymieszać z piwem, mąką i proszkiem do pieczenia.
Gdy
ryba będzie już ugotowana, rozdrobnić ją widelcem na mniejsze cząstki i dodać
do żółtek razem z podsmażoną cebulką i posiekanym szpinakiem lub pietruszką. Doprawić
solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszać.
Białka
ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie wmieszać do ciasta rybnego.
Na
patelni rozgrać ok 3 łyżki oleju. Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta rybnego
– po ok 1½ łyżki – delikatnie je rozpłaszczając i smażyć placuszki z obu stron
na złoty kolor.
Usmażone
placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowych ręczników a
następnie podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz