Iced Mocha - Mrożona Mokka

Iced Mocha – Mrożona Mokka


Pyszna mrożona Mokka w upalny dzień to bez wątpienia jedna z największych przyjemności. Już pierwszy łyk czekoladowo-kawowej dobroci wystarczy, aby. Rozszalały się nasze endorfiny.  Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 305 g): 157 kcal 

W tym: Białka 4.85 g | Tłuszcze 6.43 g | Węglowodany 19.45 g (w tym cukry 16.88 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na syrop Mokka:

 

- 80 g gorzkiego kakao

- 230 g cukru trzcinowego

- ¼ łyżeczki soli

- 125 ml zimnej wody

- 1½ łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

  

Składniki na Mrożoną Mokkę:

 

- 125 ml ulubionego zimnego mleka (dowolnego – zwierzęcego lub roślinnego)

- potrójne espresso przestudzone

- 2 łyżki syropu mokka

- bita śmietana i syrop Mokka do dekoracji

- szklana kostek lodu

 


Przygotowanie syropu Mokka:

 

W garnuszku umieścić wszystkie składniki syropu, wymieszać i rozpocząć proces podgrzewania. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Chwile pogotować i zdjąć z palnika. Wystudzić a następnie przelać do butelki.

Syrop przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętej butelce i spożyć w ciągu tygodnia.

 


Przygotowanie Mrożonej Mokki:

 

W dzbanuszku wymieszać ręcznym spieniaczem lub zwykłą łyżką schłodzoną kawę z syropem Mokka.

Wysoką szklankę udekorować odrobiną syropu (opcjonalnie). Do szklanki wsypać lód. Lód zalać kawą wymieszaną z syropem a następnie dopełnić szklankę zimnym mlekiem. Wierzch udekorować bitą śmietaną i syropem.

Podawać od razu po przygotowaniu.



Smacznego.

Komentarze

  1. Anonimowy06 maja, 2023

    Ćwierć kg cukru na szklankę? Czy to pomyłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest ilość cukru tylko na butelkę syropu czekoladowego. Skoro syrop to musi mieć słodycz i odpowiednią konsystencję a zapewnia to cukier. Do samej kawy jak stoi w przepisie daje się 2 łyżki gotowego syropu. Syrop można przechowywać przez kilka dni i użyć tez do innych deserów.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne Posty