Chipsy z Buraków z Dip’em Czosnkowo - Awokadowym
Chipsy z Buraków
z Dip’em Czosnkowo - Awokadowym
Chipsy z buraka to
doskonała propozycja na domowe przekąski dla dzieci i dorosłych. Przygotowanie
ich jest banalnie proste. Domowe chipsy buraczane są dużo zdrowsze niż te
dostępne w sklepach. Świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas różnych imprez
rodzinnych lub domówek z przyjaciółmi. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C
oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego
organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki
zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi
nowotworów. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 ml: kcal 160
W
tym: Białka 0.46 g | Tłuszcze 0.04 g | Węglowodany 22.67 g (w tym cukry 21.20 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
-
oliwa z oliwek
-
sól morska
Składniki na dip:
-
1 duże dojrzałe awokado
-
2 duże lub 3 małe ząbki czosnku
-
1 duża łyżka majonezu
-
sok z ½ cytryny
-
sól i pieprz
Przygotowanie chipsów:
Metoda
I – w piekarniku
Piekarnik
rozgrzać do 140°C z termoobiegiem. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do
pieczenia.
Buraki
obrać najlepiej w lateksowych rękawiczkach, aby nie zafarbowały nam dłonie.
Następnie pokroić buraki na bardzo cienkie plastry lub najprościej zetrzeć je na
kuchennej mandolinie. Plastry delikatnie spryskać oliwa z oliwek i oprószyć
odrobiną soli.
Poukładać
plastry buraczane na blasze. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
chipsy przez ok 30-40 minut. W trakcie pieczenia należy pilnować, aby się nie
przypaliły.
Blachę
wyciągnąć na blat i zostawić chipsy do całkowitego ostygnięcia.
Następnie przełożyć do miski i serwować z
dipem awokadowym.
Metoda
II – w suszarce do warzyw i owoców
Buraki
obrać najlepiej w lateksowych rękawiczkach, aby nie zafarbowały nam dłonie.
Następnie pokroić buraki na bardzo cienkie plastry lub najprościej zetrzeć je
na kuchennej mandolinie. Plastry delikatnie spryskać oliwa z oliwek i oprószyć
odrobiną soli.
Plastry
układać obok siebie na poszczególnych piętrach suszarki. Ustawić temperaturę 75°C
i suszyć plastry przez ok 2-3 h. (czas uzależniony jest od grubości plastrów –
im grubsze będą plastry tym wymagany będzie dłuższy czas suszenia).
Następnie
wysuszone chipsy przełożyć do miski i serwować z dipem awokadowym.
Przygotowanie
dipu:
Awokado
przekroić wzdłuż na pół. Usunąć pestkę i wydrążyć miąższ. Czosnek obrać i wraz
z miąższem z awokado, sokiem z cytryny oraz majonezem umieścić w blenderze.
Całość doprawić solą i pieprzem a następnie zmiksować na gładki mus.
Mus
przełożyć do miseczki i od razu podawać.
Przechowywać
w szczelnie zamkniętym pojemniczku lub słoiku w lodówce i spożyć w ciągu trzech
dni.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz