Chipsy z Buraków z Dip’em Czosnkowo - Awokadowym

Chipsy z Buraków 

z Dip’em Czosnkowo - Awokadowym

 

Chipsy z buraka to doskonała propozycja na domowe przekąski dla dzieci i dorosłych. Przygotowanie ich jest banalnie proste. Domowe chipsy buraczane są dużo zdrowsze niż te dostępne w sklepach. Świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas różnych imprez rodzinnych lub domówek z przyjaciółmi. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 100 ml: kcal 160

W tym: Białka 0.46 g | Tłuszcze 0.04 g | Węglowodany 22.67 g (w tym cukry 21.20 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 4 małe buraki

- oliwa z oliwek

- sól morska

 

 

Składniki na dip:

 

- 1 duże dojrzałe awokado

- 2 duże lub 3 małe ząbki czosnku

- 1 duża łyżka majonezu

- sok z ½ cytryny

- sól i pieprz



Przygotowanie chipsów:

 

Metoda I – w piekarniku

Piekarnik rozgrzać do 140°C z termoobiegiem. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Buraki obrać najlepiej w lateksowych rękawiczkach, aby nie zafarbowały nam dłonie. Następnie pokroić buraki na bardzo cienkie plastry lub najprościej zetrzeć je na kuchennej mandolinie. Plastry delikatnie spryskać oliwa z oliwek i oprószyć odrobiną soli.

Poukładać plastry buraczane na blasze. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec chipsy przez ok 30-40 minut. W trakcie pieczenia należy pilnować, aby się nie przypaliły.

Blachę wyciągnąć na blat i zostawić chipsy do całkowitego ostygnięcia.

Następnie przełożyć do miski i serwować z dipem awokadowym.

 

Metoda II – w suszarce do warzyw i owoców

Buraki obrać najlepiej w lateksowych rękawiczkach, aby nie zafarbowały nam dłonie. Następnie pokroić buraki na bardzo cienkie plastry lub najprościej zetrzeć je na kuchennej mandolinie. Plastry delikatnie spryskać oliwa z oliwek i oprószyć odrobiną soli.

Plastry układać obok siebie na poszczególnych piętrach suszarki. Ustawić temperaturę 75°C i suszyć plastry przez ok 2-3 h. (czas uzależniony jest od grubości plastrów – im grubsze będą plastry tym wymagany będzie dłuższy czas suszenia).

Następnie wysuszone chipsy przełożyć do miski i serwować z dipem awokadowym.

 


Przygotowanie dipu:

 

Awokado przekroić wzdłuż na pół. Usunąć pestkę i wydrążyć miąższ. Czosnek obrać i wraz z miąższem z awokado, sokiem z cytryny oraz majonezem umieścić w blenderze. Całość doprawić solą i pieprzem a następnie zmiksować na gładki mus.

Mus przełożyć do miseczki i od razu podawać.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku lub słoiku w lodówce i spożyć w ciągu trzech dni.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty