Zupa Krem z Batatów i Marchewki (Multicooker / Szybkowar)
Zupa Krem z Batatów i Marchewki
(Multicooker
/ Szybkowar)
Słodkie
ziemniaki są coraz popularniejsze w Polsce. Jeśli ktoś szuka zupy o wyjątkowym
smaku, która jest także w stanie rozgrzać nas w chłodne jesienno – zimowe dni
to musi koniecznie wypróbować ten przepis. Moja zupa krem z batatów i marchewki
jest naprawdę pyszna i aksamitna. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker
– Philips HD2151/40
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 38 kcal
W
tym: Białka 2.51 g | Tłuszcze 1.26 g | Węglowodany 3.72 g (w tym cukry 1.71 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 2 duże bataty
- biała cześć małego pora
- 4 średnie marchewki
- 1 duży korzeń pietruszki
- ¼ bulwy selera
- 2 czerwone cebule
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- korzeń imbiru ok 3 cm
- podudzia z kurczaka
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka Vegety
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z ziołami
- ½ łyżeczki suszonej papryki Jalapeño
Przygotowanie:
Podudzia z kurczaka umyć i osuszyć.
Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w
drobną kostkę.
Imbir obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub
drobno pokroić.
Marchewki, bataty, pietruszkę, seler obrać. Marchewki i
pietruszkę pokroić w ok 1 cm talarki, bataty i seler w ok 1½ cm kostkę.
Pora umyć.
W misie Multicookera umieścić 1 łyżkę oliwy z oliwek i
uruchomić program PODSMAŻANIE na ok 15 min.
Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę przez ok 5 min,
dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć kolejne 5 min., następnie dodać
posiekany czosnek z imbirem i smażyć całość do zakończenia programy wszystko często
mieszając.
Do misy dodać umyte podudzia z kurczaka, pokrojoną pietruszkę
z selerem, białą część małego pora oraz wszystkie przyprawy. Całość zalać wodą
do poziomu MAX. Zamknąć pokrywę i ustawić program PRZEPIS SPECJALNY / ZUPA.
Pokrojone bataty i marchewki skropić oliwą z oliwek,
oprószyć solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszać.
Pieczenie warzyw w urządzeniu AirFryer:
Kosz urządzenia natłuścić i umieścić w nim wcześniej
przygotowane warzywa. Wsunąć kosz, ustawić temperaturę pieczenia 180°C i czas
na 20 min. W trakcie pieczenia min dwa razy przemieszać warzywa w koszu.
Pieczenie warzyw w piekarniku:
Piekarnik rozgrzać do 190°C. (z termoobiegiem) Dużą
blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim wcześniej
przygotowane warzywa. Każdy kawałek batatów i marchewki ponakłuwać widelcem.
Blachę wsunąć do nagrzanego piekarnika i piec warzywa do miękkości przez ok 30
- 40 min.
Gdy program ZUPA w urządzeniu MULTICOOKER dobiegnie końca, otworzyć pokrywę i usunąć z zupy mięso i korzeń pora (pora wyrzucić a mięso obrać od kości i wykorzystać do innego przepisu np., zrobić pasztet:
https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2020/09/domowy-kremowy-pasztet-drobiowy-domowe.html )
Do wywaru dodać upieczone marchewki z batatami a
następnie całość zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa na gładki krem. W
razie potrzeby całość doprawić wg własnych preferencji.
Podawać na ciepło z czosnkową grzanką z kleksem słodkiej
śmietanki oraz blanszowanymi migdałami. Można także dodać ostry sos paprykowy.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz