Zupa Caldo Verde z Chorizo (Multicooker / Szybkowar)

Zupa Caldo Verde z Chorizo

(Multicooker / Szybkowar)

Caldo Verde to tradycyjna portugalska zupa, przyrządzana głównie z jarmużu i ziemniaków. Jest także niesamowicie prosta w przygotowaniu i składa się z zaledwie kilku łatwo dostępnych i tanich składników. Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker – Philips HD2151/40

Kaloryczność potrawy w 100 g: 106 kcal

W tym: Białka 2.70 g | Tłuszcze 3.12 g | Węglowodany 15.90 g (w tym cukry 0.92 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 Składniki:

 

- 1½ kg ziemniaków

- 1½ litra bulionu warzywnego lub wody

- 2 duże białe cebule

- 3 ząbki czosnku

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- ok 10 plastrów kiełbasy Chorizo lub więcej (wg uznania)

- sól, pieprz

- około 2–3 garści posiekanego jarmużu (bez grubych łodyżek)

 

 

Przygotowanie:

 

Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

Kiełbasę pokroić na plasterki a jarmuż umyć, osuszyć i posiekać w bardzo cienkie paseczki (metoda julienne - jest to profesjonalna technika, która wymaga pewnej precyzji. Polega ona na krojeniu warzyw w równe słupki. Należy użyć do tego bardzo ostrego noża bez ząbków).

Uruchomić program PODSMAŻANIE na ok 8 - 10 min.

W misie miksera umieścić oliwę z oliwek i zeszklić na niej posiekaną na drobno cebulę i czosnek. Gdy program dobiegnie końca do podsmażonej cebulki dodać ziemniaki. Całość zalać bulionem lub wodą. Dodać także kilka plasterków kiełbasy Chorizo. 

Zamknąć pokrywę urządzenia i uruchomić program SPECJALNY PRZEPIS / ZUPA.

Gdy program dobiegnie końca, ostrożnie otworzyć pokrywę urządzenia. Wyłowić plasterki kiełbasy i odłożyć je na bok (wrócą ponownie do zupy później). Przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa zmiksować całość na gładki krem. Do zmiksowanej zupy dodać posiekany jarmuż i odłożone wcześniej plastry kiełbasy. Doprawić solą i pieprzem wg własnych preferencji i uruchomić program ODGRZEWANIE, aby jarmuż mógł się ugotować i zmięknąć.

Gotową zupę podawać od razu z plastrami kiełbasy Chorizo.

* P.S. Jeśli ktoś nie lubi jarmużu można go zastąpić włoską kapustą.



 Przygotowanie tradycyjne:

 

Aby przygotować zupę w tradycyjny sposób na kuchence, należy w garnku z powłoką nieprzywierającą zeszklić cebulę i czosnek na kilku łyżkach oliwy z oliwek. Następnie dodać ziemniaki oraz plastry kiełbasy Chorizo i całość zalać bulionem lub wodą. Doprawić solą oraz pieprzem i gotować do miękkości ziemniaków.

Gdy ziemniaki będą już miękkie wyłowić plastry kiełbasy a zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Następnie dodać posiekany jarmuż oraz kiełbasę i gotować całość jeszcze przez ok 10 – 15 min na małej mocy palnika.

Gotową zupę podawać od razu z plastrami kiełbasy Chorizo.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty