Zupa Caldo Verde z Chorizo (Multicooker / Szybkowar)
Zupa Caldo Verde z Chorizo
(Multicooker / Szybkowar)
Caldo Verde to tradycyjna portugalska zupa, przyrządzana głównie z jarmużu i ziemniaków. Jest także niesamowicie prosta w przygotowaniu i składa się z zaledwie kilku łatwo dostępnych i tanich składników. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker
– Philips HD2151/40
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 106 kcal
W
tym: Białka 2.70 g | Tłuszcze 3.12 g | Węglowodany 15.90 g (w tym cukry 0.92 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 1½ kg ziemniaków
- 1½ litra bulionu warzywnego lub wody
- 2 duże białe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ok 10 plastrów kiełbasy Chorizo lub więcej (wg
uznania)
- sól, pieprz
- około 2–3 garści posiekanego jarmużu (bez
grubych łodyżek)
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Kiełbasę pokroić na plasterki a jarmuż umyć, osuszyć i
posiekać w bardzo cienkie paseczki (metoda julienne - jest to profesjonalna
technika, która wymaga pewnej precyzji. Polega ona na krojeniu warzyw w równe
słupki. Należy użyć do tego bardzo ostrego noża bez ząbków).
Uruchomić program PODSMAŻANIE na ok 8 - 10 min.
W misie miksera umieścić oliwę z oliwek i zeszklić na niej posiekaną na drobno cebulę i czosnek. Gdy program dobiegnie końca do podsmażonej cebulki dodać ziemniaki. Całość zalać bulionem lub wodą. Dodać także kilka plasterków kiełbasy Chorizo.
Zamknąć pokrywę urządzenia i uruchomić
program SPECJALNY PRZEPIS / ZUPA.
Gdy program dobiegnie końca, ostrożnie otworzyć
pokrywę urządzenia. Wyłowić plasterki kiełbasy i odłożyć je na bok (wrócą ponownie
do zupy później). Przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa zmiksować całość na
gładki krem. Do zmiksowanej zupy dodać posiekany jarmuż i odłożone wcześniej
plastry kiełbasy. Doprawić solą i pieprzem wg własnych preferencji i uruchomić
program ODGRZEWANIE, aby jarmuż mógł się ugotować i zmięknąć.
Gotową zupę podawać od razu z plastrami kiełbasy
Chorizo.
* P.S. Jeśli ktoś nie lubi jarmużu można go zastąpić
włoską kapustą.
Aby przygotować zupę w tradycyjny sposób na kuchence,
należy w garnku z powłoką nieprzywierającą zeszklić cebulę i czosnek na kilku
łyżkach oliwy z oliwek. Następnie dodać ziemniaki oraz plastry kiełbasy Chorizo
i całość zalać bulionem lub wodą. Doprawić solą oraz pieprzem i gotować do
miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki będą już miękkie wyłowić plastry kiełbasy
a zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Następnie dodać posiekany jarmuż oraz
kiełbasę i gotować całość jeszcze przez ok 10 – 15 min na małej mocy palnika.
Gotową zupę podawać od razu z plastrami kiełbasy Chorizo.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz