Sernik Cynamonowy
Sernik Cynamonowy
Sernik
w tym wydaniu jest naprawdę pyszny. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 280 kcal
W
tym: Białka 5.14 g | Tłuszcze 14.87 g | Węglowodany 31.01 g (w tym cukry 28.99 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 700 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka –
polecam Piątnicę)
- 120 g drobnego cukru
- 120 g kwaśnej śmietany 18%
- 70 g śmietany kremówki min 30 % tłuszczu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 3 duże jajka
Składniki
na nadzienie:
- 250 g brązowego cukru
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 70 g mąki pszennej typu 450
- 70 g roztopionego masła
Składniki
na lukier:
- 100 g cukru pudru
- ok 2 łyżki śmietanki 30 %
Składniki
na mini Rollsy cynamonowe:
- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
- 3 łyżki brązowego cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1½ łyżki miękkiego masła
- 1 rozkłócone jajko
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem
do pieczenia.
Arkusz
ciasta francuskiego rozwinąć na blacie i posmarować miękkim masłem. Cukier
wymieszać z cynamonem i równomiernie rozsypać go na powierzchni ciasta.
Następnie arkusz zwinąć w ciasny rulon względem krótszego boki. Rulon pociąć w
krążki o grubości min 2 cm.
Krążki
poukładać na blaszce. Wierzch każdego Rollsa posmarować rozkłóconym jajkiem i
blachę wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec
przez ok 12-15 min lub do chwili aż Rollsy się zarumienią.
Po
upieczeniu wystudzić na kratce i odłożyć na bok.
Przygotować
masę sernikową.
Przygotowanie
masy sernikowej:
W
misie miksera umieścić twaróg z cukrem i utrzeć na gładką masę na najwyższych
obrotach miksera. Następnie dodać obie śmietany i aromat waniliowy i ponownie
zmiksować do połączenia się składników.
Zmniejszyć
obroty do niskich i zacząć wbijać po jednym jajku dokładnie miksując po każdym
dodanym jajku do całkowitego połączenia.
Przygotowanie
nadzienia:
W
misce wymieszać ze sobą brązowy cukier, cynamon, mąkę i roztopione masło, aż utworzą
jednolitą masę. Masa ma przypominać bardzo mokry piasek.
Przygotowanie
końcowe:
Piekarnik
rozgrzać do 160°C. Okrągłą tortownicę o Ø 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia
(sam spód) a następnie szczelnie owinąć folią aluminiową lub workiem z rękawa
do pieczenia (patrz zdjęcie).
Do
tortownicy wlać 1/3 masy sernikowej. Posypać wierzch masy 1/3 nadzienia
cynamonowego i delikatnie przemieszać patyczkiem do szaszłyków tworząc tzw.: ,,esy
floresy”. Czynność powtórzyć z pozostałymi 2/3 masy sernikowej i nadzieniem.
Po zakończonym
czasie pieczenia sernika nie wyjmować od razu na blat, ale pozostawić w wyłączonym
piekarniku na ok 30 min przy uchylonych drzwiczkach.
Następnie
wyjąć sernik z piekarnika i z kąpieli wodnej na blat, usunąć zabezpieczenie z
tortownicy (ale nie wypinać rantu tortownicy) i pozostawić sernik do całkowitego
ostygnięcia.
Przygotować
likier.
W
miseczce utrzeć przy pomocy rózgi kuchennej cukier puder ze śmietanką na gładką,
lekko płynną i jednolita masę.
Gdy
sernik osiągnie już temperaturę pokojową udekorować go lukrem i wcześniej
upieczonymi Rollsami cynamonowymi z ciasta francuskiego.
Sernik
wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.
Podawać
schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz