Sałatka z Burratą i Pieczonymi Burakami
Sałatka z Burratą i Pieczonymi Burakami
Prosta,
pyszna, zdrowa… z odrobiną dekadencji. Pieczone buraki i niesamowicie kremowy
ser Burrata to niesamowite połączenie. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w jednej porcji (ok 455 g): 849 kcal
W
tym: Białka 33.53 g | Tłuszcze 72.51 g | Węglowodany 23.84 g (w tym cukry 21.42
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
(na 4 porcje)
- 4 szt. sera Burrata
- kiełki rzodkiewki
- kiełki lucerny
- 6 małych surowych buraków
- 2 garście
orzechów włoskich
- sos z octem Balsamicznym z Modeny o smaku
pomarańczowym
- szpinak baby (ilość wg uznania)
- rukoli (ilość wg uznania)
Składniki
na zielony sos:
- 2 garście świeżych liści bazylii
- 3 garście szpinaku baby
- 1½ garści orzechów włoskich
- 100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli
- 2 łyżki miodu
Piekarnik
rozgrzać do 190°C.
Buraki
umyć a następnie każdego buraka zawinąć luźno w folię aluminiową. Poukładać na
blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 1 h lub do czasu aż
widelec będzie luźno wchodził w miąższ warzywa.
Buraki
można upiec także w urządzeniu AirFryer. Zawinięte w folię aluminiowa buraki włożyć
do kosza urządzenia. Temperaturę ustawić na 190°C i piec buraki prze ok 45 min
lub do czasu aż widelec będzie luźno wchodził w miąższ warzywa.
Upieczone
buraki wystudzić a następnie obrać ze skórki i pokroić w ok 4 mm grubości plastry.
Orzechy
posiekać na drobniejsze kawałki.
Szpinak
i rukolę w razie potrzeby umyć i dokładnie osuszyć.
W
czasie pieczenia buraków przygotować zielony sos.
Przygotowanie
zielonego sosu:
Szpinak
i bazylie umyć pod bieżąca wodą, lekko osuszyć i umieścić w kielichu blendera
lub w wysokim naczyniu. Dodać sok z cytryny, olej, miód, orzechy oraz szczyptę
soli. Całość zmiksować na gładki i jednolity sos przy użyciu blendera
kielichowego lub ręcznego typu żyrafa. Gdyby sos był zbyt gęsty można dodać
jeszcze trochę oleju lub wody.
Przygotowanie
końcowe:
Duże
talerze udekorować odrobiną sosu balsamicznego. Na środku zrobić 2 kleksy z
zielonego sosu. Na sosie luźno ułożyć odrobinę świeżego szpinaku i rukoli.
Kulkę sera wyjąć z zalewy i pokroić na ok 4 - 5 plastrów. Trzeba zrobić do
delikatnie i przy pomocy bardzo ostrego noża, aby ser zbytnio się nie rozlał w
trakcie krojenia a potem układania na talerzu. Układać ser naprzemiennie z plastrami
buraków. Na koniec całość udekorować dodatkowo kiełkami rzodkiewki i lucerny
oraz oprószyć posiekanymi orzechami włoskimi i lekko skropić oliwą z oliwek lub
olejem z awokado w sprayu oraz sosem balsamicznym i odrobiną zielonego sosu.
Od razu podawać.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz