Ryba po Grecku (Multicooker / Szybkowar)
Ryba po Grecku
(Multicooker
/ Szybkowar)
Ryba
po grecku to pyszne tradycyjne danie, które sprawdzi się o każdej porze roku.
Stanowi świetną przystawkę na niemal każdej domowej imprezie. Za sprawą urządzenia
Multicooker będzie zdrowa, niskokaloryczna i gotowa do podania w niespełna 30
min. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker
– Philips HD2151/40
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 60 kcal
W
tym: Białka 7.35 g | Tłuszcze 1.68 g | Węglowodany 4.89 g (w tym cukry 2.80 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 700 g filetów z dorsza (świeże lub mrożone)
- biała cześć dużego pora
- 3 średnie marchewki
- 1 duży korzeń pietruszki
- ½ bulwy średniego selera
- 2 białe cebule
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 200 ml gorącej wody do gotowania na parze
- ±300 ml zimnej wody do gotowania warzyw
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Filety z dorsza umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
Mrożone filety należy najpierw trochę
rozmrozić.
Podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i
pieprzem z obu stron a następnie skropić sokiem z cytryny.
Do misy Multicookera wlać ok 200 ml gorącej wody. Rybę
poukładać na nadstawce do gotowania na parze i ostrożnie wstawić do misy
urządzenia. Zamknąć pokrywę i uruchomić program: NA PARZE/ OWOCE MORZA.
W tym czasie warzywa (marchew, seler, pietruszka) obrać
i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę i pora obrać pokroić w piórka.
Gdy ryba będzie już gotowa wyjąć stojak z misy i odstawić
na bok, aby ryba wystygła.
Misę umyć i osuszyć. Wstawić ponownie do urządzenia. Dodać
olej i uruchomić program PODSMAŻANIE na ok 15 min.
Na oleju najpierw przez ok 7 min podsmażyć posiekaną
cebulę i pora, Następnie dodać starte na tarce warzywa i podsmażać do końca
programu często mieszając.
Zamknąć pokrywę urządzenia i uruchomić program:
GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM / RĘCZNY / 15 min / 40 kPa.
Po zakończeniu programu otworzyć urządzenie, W razie potrzeby
doprawić warzywa wg własnych preferencji. Usunąć liść laurowy i ziele
angielskie.
Na spód pojemnika / misy (lub dwóch) w którym ryba
będzie przechowywana (podawana) wyłożyć ok ½ porcji uduszonych warzyw. Na nich
poukładać przestudzone kawałki ryby a następnie rybę przykryć pozostałą części
duszonych warzyw.
Ryba w zasadzie jest już gotowa do podania. Można ją
jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przechowywać w lodówce pod przykryciem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz