Ryba po Grecku (Multicooker / Szybkowar)

Ryba po Grecku

(Multicooker / Szybkowar)

Ryba po grecku to pyszne tradycyjne danie, które sprawdzi się o każdej porze roku. Stanowi świetną przystawkę na niemal każdej domowej imprezie. Za sprawą urządzenia Multicooker będzie zdrowa, niskokaloryczna i gotowa do podania w niespełna 30 min. Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker – Philips HD2151/40

Kaloryczność potrawy w 100 g: 60 kcal

W tym: Białka 7.35 g | Tłuszcze 1.68 g | Węglowodany 4.89 g (w tym cukry 2.80 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- 700 g filetów z dorsza (świeże lub mrożone)

- biała cześć dużego pora

- 3 średnie marchewki

- 1 duży korzeń pietruszki

- ½ bulwy średniego selera

- 2 białe cebule

- 4 łyżki koncentratu pomidorowego

- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

- 1 łyżeczka pieprzu

- 1 łyżka soli

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- 1 liść laurowy

- 3 kulki ziela angielskiego

- 200 ml gorącej wody do gotowania na parze

- ±300 ml zimnej wody do gotowania warzyw

- 1 cytryna

 

Przygotowanie:

 

Filety z dorsza umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.  Mrożone filety należy najpierw trochę rozmrozić.

Podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem z obu stron a następnie skropić sokiem z cytryny.

Do misy Multicookera wlać ok 200 ml gorącej wody. Rybę poukładać na nadstawce do gotowania na parze i ostrożnie wstawić do misy urządzenia. Zamknąć pokrywę i uruchomić program: NA PARZE/ OWOCE MORZA.

W tym czasie warzywa (marchew, seler, pietruszka) obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę i pora obrać pokroić w piórka.

Gdy ryba będzie już gotowa wyjąć stojak z misy i odstawić na bok, aby ryba wystygła.

Misę umyć i osuszyć. Wstawić ponownie do urządzenia. Dodać olej i uruchomić program PODSMAŻANIE na ok 15 min.

Na oleju najpierw przez ok 7 min podsmażyć posiekaną cebulę i pora, Następnie dodać starte na tarce warzywa i podsmażać do końca programu często mieszając.

Wlać ok 300 ml zimnej wody (wody należy dodać tyle aby delikatnie zakryła znajdujące się w misie smażone warzywa). Dodać wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i całość dokładnie wymieszać.

Zamknąć pokrywę urządzenia i uruchomić program: GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM / RĘCZNY / 15 min / 40 kPa.

Po zakończeniu programu otworzyć urządzenie, W razie potrzeby doprawić warzywa wg własnych preferencji. Usunąć liść laurowy i ziele angielskie.

Na spód pojemnika / misy (lub dwóch) w którym ryba będzie przechowywana (podawana) wyłożyć ok ½ porcji uduszonych warzyw. Na nich poukładać przestudzone kawałki ryby a następnie rybę przykryć pozostałą części duszonych warzyw.   

Ryba w zasadzie jest już gotowa do podania. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przechowywać w lodówce pod przykryciem.



Smacznego.

 

Komentarze

Popularne Posty