Pudding Ryżowy (Multicooker / Szybkowar)
Pudding Ryżowy
(Multicooker
/ Szybkowar)
Niesamowicie
pyszny i aromatyczny deser z gotowanego na mleku i herbacie ryżu z dodatkiem
cynamonu to idealna przekąska, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker
– Philips HD2151/40
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 149 kcal
W
tym: Białka 2.71 g | Tłuszcze 4.70 g | Węglowodany 23.43 g (w tym cukry 12.43 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 500 ml mleka 3,2%
- 200 g ryżu jaśminowego
- 500 ml wrzątku
- 1 torebka herbaty Earl Grey
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- 40 g masła
- 150 g cukru
- garść blanszowanych migdałów
Przygotowanie:
Torebkę herbaty zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 min
do zaparzenia.
W misie miksera umieścić suchy ryż, cukier, cynamon i
masło. Zalać zaparzoną i jeszcze gorącą herbatą, wymieszać. Dodać mleko i całość
ponownie wymieszać.
Zamknąć pokrywę urządzenia i ustawić program SPECJALNY
PRZEPIS / RYŻ.
Gdy program dobiegnie końca, ostrożnie otworzyć
urządzenie, całość przemieszać a następnie na ok 5 min uruchomić program
REDUKCJA SOSU, aby nadmiar płynów odparował a deser lekko się zagęścił.
Gotowy pudding przełożyć do małych miseczek i odstawić
do wystygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.
Przed podaniem na patelni podprażyć na złoty kolor
blanszowane migdały a następnie udekorować nimi wierch puddingu.
Pudding podawać dobrze schłodzony.
Przygotowanie tradycyjne:
Aby przygotować deser w tradycyjny sposób na kuchence,
należy w garnku z powłoką nieprzywierającą umieścić suchy ryż, cukier, cynamon
i masło. Całość zalać zaparzoną i jeszcze gorącą herbatą oraz mlekiem i
wszystko dokładnie wymieszać. Zacząć podgrzewać na średniej mocy palnika i
gotować do momentu aż ryż będzie miękki a masa lekko zacznie gęstnieć. Pudding
należy często mieszać, aby ryż się nie przypalił.
Następnie pudding przełożyć do małych miseczek i
odstawić do wystygnięcia a potem schłodzić w lodówce.
Pudding podawać dobrze schłodzony i udekorowany prażonymi
migdałami w płatkach.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz