Pudding Ryżowy (Multicooker / Szybkowar)

Pudding Ryżowy

(Multicooker / Szybkowar)

Niesamowicie pyszny i aromatyczny deser z gotowanego na mleku i herbacie ryżu z dodatkiem cynamonu to idealna przekąska, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker – Philips HD2151/40

Kaloryczność potrawy w 100 g: 149 kcal

W tym: Białka 2.71 g | Tłuszcze 4.70 g | Węglowodany 23.43 g (w tym cukry 12.43 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 Składniki:

 

- 500 ml mleka 3,2%

- 200 g ryżu jaśminowego

- 500 ml wrzątku

- 1 torebka herbaty Earl Grey

- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu

- 40 g masła

- 150 g cukru

- garść blanszowanych migdałów

 

 

Przygotowanie:

 

Torebkę herbaty zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 min do zaparzenia.

W misie miksera umieścić suchy ryż, cukier, cynamon i masło. Zalać zaparzoną i jeszcze gorącą herbatą, wymieszać. Dodać mleko i całość ponownie wymieszać.

Zamknąć pokrywę urządzenia i ustawić program SPECJALNY PRZEPIS / RYŻ.

Gdy program dobiegnie końca, ostrożnie otworzyć urządzenie, całość przemieszać a następnie na ok 5 min uruchomić program REDUKCJA SOSU, aby nadmiar płynów odparował a deser lekko się zagęścił.

Gotowy pudding przełożyć do małych miseczek i odstawić do wystygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.

Przed podaniem na patelni podprażyć na złoty kolor blanszowane migdały a następnie udekorować nimi wierch puddingu.

Pudding podawać dobrze schłodzony.  

 


Przygotowanie tradycyjne:


Aby przygotować deser w tradycyjny sposób na kuchence, należy w garnku z powłoką nieprzywierającą umieścić suchy ryż, cukier, cynamon i masło. Całość zalać zaparzoną i jeszcze gorącą herbatą oraz mlekiem i wszystko dokładnie wymieszać. Zacząć podgrzewać na średniej mocy palnika i gotować do momentu aż ryż będzie miękki a masa lekko zacznie gęstnieć. Pudding należy często mieszać, aby ryż się nie przypalił.

Następnie pudding przełożyć do małych miseczek i odstawić do wystygnięcia a potem schłodzić w lodówce.

Pudding podawać dobrze schłodzony i udekorowany prażonymi migdałami w płatkach. 





Smacznego.

 

Komentarze

Popularne Posty