Pasteis de Nata (Portugalska Tarta Jajeczna)
Pasteis de Nata
(Portugalska Tarta Jajeczna)
Pasteis
de Nata to jeden ze sztandarowych przysmaków kuchni portugalskiej. Słodkie i
kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belem, skąd można
spotkać je także pod nazwą Pasteis de Belem. Pasteis de Nata to
dziewiętnastowieczna mała tarta z chrupiącym ciastem francuskim i nadzieniem
kremowo-custardowym, z karmelizowanymi plamami na wierzchu. Przygotowanie tych
wyśmienitych ciastek jest dość proste i każdy powinien dać sobie z nimi radę. Jeśli
nigdy nie jedliście Pastel de Nata, to naprawdę warto wypróbować mój przepis i
spróbować tych pysznych ciasteczek. Portugalczycy uwielbiają wszystko co
słodkie, im słodszy deser tym lepszy 😊. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w jednej porcji (ok 110 g): 313 kcal
W
tym: Białka 4.85 g | Tłuszcze 14.59 g | Węglowodany 39.47 g (w tym cukry 19.76 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
( na 12 sztuk)
- 600 g gotowego ciasta francuskiego
- 30 g mąki pszennej tortowej
- 250 ml mleka 3,2%
- 130 ml wody
- 220 g białego cukru
- 2 laski cynamonu
- skórka z jednej dużej cytryny
Płaty
ciasta francuskiego rozwinąć na blacie jeden na drugim, wyrównać i delikatnie docisną,
aby nie było między nimi pęcherzyków powietrza. Następnie ciasno zwiną w rulon względem
krótszego boku. Podzielić go na 12 równych części.
Do
przygotowania ciasteczek najlepsza będzie metalowa foremka do Muffinek.
Otwory
foremki delikatnie natłuścić masłem lub olejem. Każdy kawałek ciasta lekko
rozpłaszczyć w dłoniach i uformować kieszonkę a następnie umieścić w otworze
foremki rozprowadzając ją po jej bokach. Najlepiej, aby kieszonka z ciasta
lekko wystawała lub była równa z brzegiem foremki. Foremkę odstawić w chłodne
miejsce lub do lodówki na czas przygotowywania kremu.
W
tym momencie można już uruchomić nagrzewanie piekarnika.
Piekarnik
rozgrzać do 250°C (bez termoobiegu - górna/dolna grzałka).
Przygotować
dwa garnuszki. W jednym umieścić wodę i cukier a następnie rozpocząć proces podgrzewania
(moc palnika ustawić na średnią).
W
drugim garnuszku umieścić ½ porcji mleka, dodać skórkę z cytryny oraz laski cynamonu
i zacząć podgrzewać. W pozostałej części mleka dokładnie wymieszać mąkę pszenną
tak, aby nie było żadnych grudek. Płyny w obu garnkach często mieszać.
Gdy
woda z cukrem zacznie wrzeć a cukier całkowicie się rozpuści zmniejszyć moc
palnika na min i gotować powstały syrop przez min 6-10 min.
Natomiast
gdy mleko w drugim garnuszku zacznie się gotować natychmiast zmniejszyć moc palnika
do minimum i intensywnie mieszając dodać mieszankę mleka z mąką. Nie przerywając mieszania gotować całość aż
masa mocno zgęstnieje. Następnie zdjąć z ognia i cienką stróżka zacząć wlewać
syrop cukrowy do masy mlecznej nadal całość intensywnie mieszając.
Gotowy
płyn przelać przez gęste sitko do wysokiego dzbanka, aby odcedzić skórkę
cytrynową i cynamon. Do jeszcze gorącego wywaru dodać żółtka i ponownie
wszystko dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się żółtek z mleczną
masą.
Gotową
masę porozlewać do kieszonek z ciasta. Nie zalewać kieszonek po samą górę a zostawić
ok ½ cm wolnego miejsca, gdyż podczas pieczenia ciasto lekko się skurczy a
zależy nam na tym, aby krem nie wypłynął z ciasta podczas pieczenia.
Foremkę
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka przez ok 17-20 min lub do
momentu, aż ciasto będzie złocistobrązowe a krem zgęstnieje i pojawią się na nim
charakterystyczne, przypalone (karmelizowane) plamy na wierzchu. Warto po
kwadransie od momentu wstawienia foremki do piekarnika zacząć kontrolować poziom
wypieczenia, bo nie wszystkie piekarniki grzeją dokładnie w taki sam sposób. (Patrz
VIDEO).
Po
upieczeniu wyciągnąć blaszkę na blat i pozostawić przez ok 15 min do
wystygnięcia. Po tym czasie można delikatnie wyjąć ciasteczka z foremek i
poukładać na talerzu. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze lekko ciepłe. Można
także oprószyć je z wierzchu dodatkowo mielonym cynamonem i odrobina brązowego
cukru pudru.
Przechowywać
w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz