Jogurt Proteinowy o Smaku Czekolady i Masła Orzechowego (Multicooker / Szybkowar)
Jogurt Proteinowy o Smaku Czekolady i Masła Orzechowego
(Multicooker
/ Szybkowar)
Najlepszy
jogurt to ten, który możemy zrobić sobie sami. Proteinowy jogurt, do którego można
dodać ulubione dodatki tj.: płatki kukurydziane, owsiane, granolę lub świeże
albo mrożone owoce będzie niewątpliwe stanowił prosty i szybki Fit posiłek na śniadanie
lub lunch.
Odżywki
białkowe bardzo dobrze wspomagają odchudzanie. Białko podkręca metabolizm,
dzięki czemu spożywane kalorie szybciej i efektywniej zamieniane są na energię.
Ponadto na długo zapewniają uczucie sytości i można po nie sięgać w momencie
nabrania ochoty na coś słodkiego.
Białko
jest głównym budulcem masy mięśniowej. Dostarcza organizmowi niezbędnych
aminokwasów, które są ważne dla wielu funkcji życiowych, związanych na przykład
z przemiana materii. Proteiny zaspokajają głód zdecydowanie lepiej i szybciej niż
węglowodany, są długo trawione i uruchamiają różne procesy biochemiczne.
Polecam
gorąco do wypróbowania.
Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker
– Philips HD2151/40
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 79 kcal
W
tym: Białka 6.91 g | Tłuszcze 3.52 g | Węglowodany 5.10 g (w tym cukry 4.55 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 1 litr mleka 3,2% (może być z kartonu)
- 300 g gęstego greckiego jogurtu naturalnego
- 80 g białka w proszku o smaku czekolady i masła
orzechowego
Przygotowanie:
Jogurt wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągną temperaturę
pokojową. Mleko przelać do czystego garnka i podgrzać do ok 45°C (niezbędny
będzie termometr kuchenny). Temperatura mleka nie może być wyższa, gdyż
zniszczy kultury bakterii jogurtowych.
Do mleka dodać jogurt i białko w proszku. Na tym
etapie można użyć białka o innym ulubionym smaku lub białka naturalnego
bezsmakowego. Całość bardzo dokładnie wymieszać aż masa będzie jednolita i bez
żadnych grudek.
Zawartość przelać do misy Multicookera i ustawić program
SPECJALNY PRZEPIS / JOGURT.
Urządzenie będzie pracowało 8 h, dlatego proponuję nastawić
je na noc. Po zakończonej pracy jogurt jest gotowy do spożycia, ale smaczniejszy
będzie po schłodzeniu. Dlatego najlepiej przelać jogurt do czystych i
wyparzonych wrzątkiem słoiczków, słoiczki szczelnie zamknąć i wstawić na kilka
godzin do lodówki. Jogurt dzięki temu dodatkowo zgęstnieje.
Przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 4 dni.
Smacznego.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam