Czekoladowe Ciasteczka Proteinowe
Czekoladowe Ciasteczka Proteinowe
Ciasteczka
są naprawdę pyszne. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 289 kcal
W
tym: Białka 15.47 g | Tłuszcze 13.50 g | Węglowodany 22.64 g (w tym cukry 12.63
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 300 g gęstego jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 50 g cukru trzcinowego
- 100 g mąki migdałowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki groszków czekoladowych lub posiekanej
czekolady
- 80 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
- 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
Piekarnik
rozgrzać do 190ºC.
W
misie miksera umieścić jogurt, jajko, cukier, aromat waniliowy, kakao, sól i odżywkę
białkową. Wszystko dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej i kremowej
konsystencji.
Następnie
dodać mąkę migdałową i błyskawiczne płatki owsiane. Wszystko dokładnie raz
jeszcze zmiksować do połączenia się wszystkich składników.
Na
koniec przy pomocy łyżki wmieszać do masy czekoladowe groszki lub posiekana
czekoladę.
Masa
powinna być zwarta, ale o lekko luźnej konsystencji.
Dużą
blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy dużej łyżki lub
łyżka do lodów nabierać równe porcje ciasta i formować kleksy na blaszce.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciastka przez ok 12-15 min.
Po
upieczeniu pozostawić do ostygnięcia a następnie delikatnie odkleić z pergaminu
i przełożyć do szczelnego pojemnika lub puszki.
Przechowywać
w chłodnym i suchym miejscu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz