Czekoladowe Ciasteczka Proteinowe

Czekoladowe Ciasteczka Proteinowe

 

Ciasteczka są naprawdę pyszne. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 289 kcal

W tym: Białka 15.47 g | Tłuszcze 13.50 g | Węglowodany 22.64 g (w tym cukry 12.63 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 300 g gęstego jogurtu greckiego

- 1 jajko

- 50 g cukru trzcinowego

- 100 g mąki migdałowej

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- szczypta soli

- 1 łyżka kakao

- 2 łyżki groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady

- 80 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym

- 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych

 

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 190ºC.  

W misie miksera umieścić jogurt, jajko, cukier, aromat waniliowy, kakao, sól i odżywkę białkową. Wszystko dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.

Następnie dodać mąkę migdałową i błyskawiczne płatki owsiane. Wszystko dokładnie raz jeszcze zmiksować do połączenia się wszystkich składników.

Na koniec przy pomocy łyżki wmieszać do masy czekoladowe groszki lub posiekana czekoladę.

Masa powinna być zwarta, ale o lekko luźnej konsystencji.

Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy dużej łyżki lub łyżka do lodów nabierać równe porcje ciasta i formować kleksy na blaszce.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciastka przez ok 12-15 min.

Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia a następnie delikatnie odkleić z pergaminu i przełożyć do szczelnego pojemnika lub puszki.

Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.






Smacznego.


Komentarze

Popularne Posty