Bolo De Arroz Portugalskie Babeczki Ryżowe
Bolo De Arroz
Portugalskie Babeczki Ryżowe
Bolo
de Arroz to tradycyjne portugalskie Muffiny zrobiona z częściowo mąki ryżowej,
która nadaje im delikatnej miękkości. Dzięki lekko cytrynowemu i maślanemu
smakowi ten słodki przysmaki z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w jednej porcji (ok 122 g): 359 kcal
W
tym: Białka 7.97 g | Tłuszcze 14.40 g | Węglowodany 48.64 g (w tym cukry 21.49 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
(na 12 porcji)
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 150 g mąki ryżowej
- 250 g cukru
- 150 g miękkiego masła
- 20 g proszku do pieczenia
- 6 jajek
- skórka otarta z jednej cytryny
- 250 ml mleka
Piekarnik
rozgrzać do 200°C (górna/dolna grzałka). Przygotować 12 papierowych foremek na
babeczki.
W
misie miksera umieścić miękkie masło i cukier. Utrzeć całość na gładki krem.
Następnie dodać jajka oraz mleko i nadal ubijać aż masa będzie jednolita i
kremowa. Dodać skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i oba rodzaje mąki.
Wszystko miksować jeszcze przez ok 10 min do całkowitego połączenia się wszystkich
składników.
Gotowe
ciasto poporcjować do papierowych foremek na babeczki (do ok ¾ wysokości
foremki).
Babeczki
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec prze ok 5 min w 200°C, następnie obniżyć
temperaturę do 175°C i piec przez następne 10 min. Po tym czasie delikatnie wysunąć
blachę z babeczkami i każdą z nich posypać z wierzchu niewielką ilością białego
cukru. Następnie blachę wsunąć ponownie do piekarnika i piec przez kolejne 10 –
15 min aż babeczki całkowicie się upieką. Należy pod koniec sprawdzić poziom
upieczenia babeczek wbijając w ich wnętrze drewniany patyczek. Gdy patyczek
będzie suchy, babeczki są upieczone.
Wystudzić na blacie i przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz