Bolo De Arroz Portugalskie Babeczki Ryżowe

Bolo De Arroz

Portugalskie Babeczki Ryżowe

 

Bolo de Arroz to tradycyjne portugalskie Muffiny zrobiona z częściowo mąki ryżowej, która nadaje im delikatnej miękkości. Dzięki lekko cytrynowemu i maślanemu smakowi ten słodki przysmaki z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 122 g): 359 kcal

W tym: Białka 7.97 g | Tłuszcze 14.40 g | Węglowodany 48.64 g (w tym cukry 21.49 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

(na 12 porcji)

 

- 300 g mąki pszennej tortowej

- 150 g mąki ryżowej

- 250 g cukru

- 150 g miękkiego masła

- 20 g proszku do pieczenia

- 6 jajek

- skórka otarta z jednej cytryny

- 250 ml mleka

 

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 200°C (górna/dolna grzałka). Przygotować 12 papierowych foremek na babeczki.

W misie miksera umieścić miękkie masło i cukier. Utrzeć całość na gładki krem. Następnie dodać jajka oraz mleko i nadal ubijać aż masa będzie jednolita i kremowa. Dodać skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i oba rodzaje mąki. Wszystko miksować jeszcze przez ok 10 min do całkowitego połączenia się wszystkich składników.  

Gotowe ciasto poporcjować do papierowych foremek na babeczki (do ok ¾ wysokości foremki).

Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec prze ok 5 min w 200°C, następnie obniżyć temperaturę do 175°C i piec przez następne 10 min. Po tym czasie delikatnie wysunąć blachę z babeczkami i każdą z nich posypać z wierzchu niewielką ilością białego cukru. Następnie blachę wsunąć ponownie do piekarnika i piec przez kolejne 10 – 15 min aż babeczki całkowicie się upieką. Należy pod koniec sprawdzić poziom upieczenia babeczek wbijając w ich wnętrze drewniany patyczek. Gdy patyczek będzie suchy, babeczki są upieczone.

Wystudzić na blacie i przed podaniem udekorować cukrem pudrem.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty