Bitki z Szynki Wieprzowej w Sosie Porowym (Multicooker / Szybkowar)
Bitki z Szynki Wieprzowej w Sosie Porowym
(Multicooker
/ Szybkowar)
Prosty
przepis na kruche i rozpływające się w ustach mięso z aksamitnym sosem z pora
to idealny pomysł na pyszny obiad. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker
– Philips HD2151/40
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 102 kcal
W
tym: Białka 13.01 g | Tłuszcze 4.42 g | Węglowodany 2.28 g (w tym cukry 0.37 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- ok 700 g szynki wieprzowej
- 1 duży por
- 300 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
- sól
- pieprz
- 1½ łyżki klarowanego masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
Przygotowanie:
Białą część pora umyć i pokroić w drobną kostkę.
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plastry o
grubości ok 1½ cm. Następnie roztłuc tłuczkiem do mięsa na ok 8 mm kotlety. Każdego
kotleta oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Mąkę dokładnie wymieszać w zimnym bulionie do
połączenia, aby nie powstały grudki.
W misie Multicookera umieścić klarowane masło i
uruchomić program PODSMAŻANIE na ok 15 min.
Na maśle przez ok 7 min podsmażyć pokrojonego pora często
mieszając. Dodać mięsne kotlety i smażyć całość do końca programu. Kotlety w
trakcie smażenia przewrócić przynajmniej jeden raz na drugą stronę.
Następnie wlać bulion z mąką, dodać liść laurowy i kulki
ziela angielskiego. Wymieszać.
Ustawić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM / WIEPRZOWINA.
Po zakończeniu programu całość delikatnie wymieszać, w
razie potrzeby doprawić wg własnych preferencji solą i pieprzem.
Gdyby konsystencja sosu była zbyt rzadka można
dodatkowo uruchomić program ZAGĘSZCZANIA SOSU.
Podawać od razu po zakończeniu programu z ulubionymi
dodatkami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz