Waniliowe Ptasie Mleczko
Waniliowe Ptasie Mleczko
Schłodzona
waniliowa beza oblana czekoladą – chyba na świecie nie ma nikogo kto by choć
raz nie skosztował deseru o wdzięcznej nazwie Ptasie Mleczko. Przepis na ten
pyszny deser jest banalnie prosty i szybki a sprawi wszystkim mnóstwo radości i
rozkoszy. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 191 kcal
W
tym: Białka 9.01 g | Tłuszcze 2.62 g | Węglowodany 38.04 g (w tym cukry 37.43 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- białka z 4 dużych jaj
- 150 g drobnego
cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub
ziarenka z jednej laski wanilii
- 80 ml wrzątku
- 1½ łyżki żelatyny
Składniki
na polewę:
- 200 g gorzkiej
- ok ±100 ml śmietanki kremówki 30 %
Przygotowanie:
Żelatynę
dokładnie rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystygnięcia.
W
misie miksera umieścić białka i rozpocząć proces ubijania. Gdy w białkach
zacznie tworzyć się już piana zacząć stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier,
dokładnie miksując po każdej dodanej porcji cukru. Masa ostatecznie musi być
bardzo gęsta i lśniąca (typowa masa jak do bezy). Nie przerywając miksowania dodać
cukier i aromat waniliowy oraz sok z cytryny. Na koniec wlać wystudzoną
żelatynę i całość chwilę jeszcze miksować, aby żelatyna dokładni wmieszała się
w masę.
Prostokątną
lub kwadratową foremkę (moja miała wymiary 35 x 35 cm) wyłożyć papierem do
pieczenia (spod i boki). Masę wyłożyć do foremki i wyrównać łopatką. Odstawić
na bok lub do lodówki na czas przygotowania polewy.
W
garnuszku zagotować śmietankę. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i dodać do
gorącej śmietanki (już nie gotować). Odczekać parę minut aż czekolada zmięknie a
następnie intensywnie wymieszać rózgą do uzyskania gładkiej i jednolitej
konsystencji. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać jeszcze trochę zimnej
śmietanki.
Polewę
od razu wylać na wierzch masy bezowej i rozprowadzić równomiernie po jej
powierzchni.
Foremkę
wstawić do lodówki na min 2-3 h, aby całość dokładnie stężała.
Kroić
ostrym nożem namoczonym w wodzie.
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz