Rustykalne Bułeczki Batatowe (bez drożdży i cukru)
Rustykalne Bułeczki Batatowe
(bez drożdży i cukru)
Batatowe
Bułeczki są pyszne, kruche i bardzo łatwe do zrobienia. Potrzebnych jest
zaledwie sześć łatwo dostępnych składników. Bułeczki w smaku przypominają trochę
słone krakersy dlatego idealnie sprawdzą się z zarówno wytrawnymi dodatkami
tj.: wędliny, mięsa, sery czy warzywa, ale także ze słodkimi np.: nutellą,
miodem lub konfiturą. Mogą być serwowane na śniadanie, brunch lub razem z
obiadem jako dodatek lub przystawka. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 326 kcal
W
tym: Białka 5.32 g | Tłuszcze 18.14 g | Węglowodany 34.69 g (w tym cukry 2.31 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 250 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 135 g purée z batatów
- 115 g masła
- 60 g śmietany 18%
Przygotowanie:
Masło
roztopić w garnuszku lub kuchence mikrofalowej i odstawić do przestudzenia.
Jednego
średniej wielkości batata obrać, pokroić na kawałki i ugotować w lekko osolonej
wodzie do miękkości. Następnie odcedzić na sitku i zmiksować blenderem ręcznym
lub kielichowym na gładki mus. Wystudzić.
W
misie miksera umieścić wszystkie składniki jednocześnie i zmiksować aż powstanie zwarte i jednolite ciasto.
Ciasto
przełożyć na obficie oprószony mąka blat i chwilę wyrobić ręcznie tak, aby ciasto
przestało kleić się do rąk i blatu.
Gotowe
ciasto rozwałkować na grubość min 8 mm a następnie przy pomocy szklanki lub
ringu do ciasta powykrawać kółka. Kółka przełożyć na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia
Piekarnik
rozgrzać do 200°C (termoobieg).
Blachę
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bułeczki przez ok 18-20 min.
Po
upieczeniu wystudzić na kratce a następnie przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz